За дома

Ябълки и чесън зимуват заедно

26.10.2009г. / 10 09ч.
Надежда Маринова
Ябълки и чесън зимуват заедно

Ябълките са основният ни плод от ранна есен до късна пролет. Те са чудесна храна, защото засищат и държат стройна линията ни. Как най-добре да съхраним ябълките пресни?

Ако живеете в къща може да държите ябълките в избено помещение или в стая, която не се отоплява. Най-добре се запазват плодовете при постоянна температура и без пряк достъп до слънчева светлина. Температурата не трябва да надвишава 10 градуса и да не пада под нулата. Важно е помещението да се проветрява поне веднъж седмично.

За съхранение в апартамента най-доброто хранилище за ябълките са балконите (най-добре със северно изложение). Наредете ги в щайги на един или два реда. Увийте всеки плод в хартия или вестник. Завийте щайгите с някакво платнище или старо одеяло, за да не замръзнат.

Важно и при двата начина на съхранение е да поставите по няколко глави чесън между плодовете - те ще предпазят ябълките от загниване. Въпреки това проверявайте периодично ябълките и отстранявайте повредените.

Постен сладкиш със зелени ябълки
Супа с ябълки
Печени ябълки, круши и дюли
Пригответе се за зимата
Да слагаме или не туршии

Коментирай
Свободно време