<
>България определено може да се гордее със своите плетени шарени вълнени терлици (търлъци), но май вече само с неостаряващите вълнени терлици в етнографските музеи.

Може би много хора дори не знаят, какво значи израза “изнесе се по търлъци”.
Все повече баби предпочитат да седнат на кафе с турски сериали, а не да плетат жилетки и терлички на внучетата. Също така все по-малко млади жени могат да плетат – дори и само английски ластик.

Днес купуваме конфекция. Трупаме дрешки и обувки. Предпочитаме да ходим у дома боси, по сандали, с еспадрили, по джапанки, с пантофки и почти никой вече не ходи по терлици.

Времената се менят, модата се променя и ръчните плетива си отиват. Но пък става много екзотично да тръгнеш с ръчно плетени терлици или калцуни! Почти като да облечеш японско кимоно. А те са свежи, цветни и много топли. Могат да се носят както у дома, така и в големите студове над чорапа, а при поледици и над ботушите. При последния вариант много бързо ще се съсипят, но пък могат да ви спасят живота, или най-малкото неприятния престой в травматологията.

Старите хора са имали всякакви чалъми и приложения на това изобретение терлика.

А сега почти мога да се хвана на бас, че ако се направи анкета всред учениците може би над 50 % няма да знаят точното значение на думата, другата половина ще знаят пък само преносното й значение, а почти над 70 % няма да я изпишат правилно. Препоръчвам я обаче на всички, които обичат да играят на домашни игри. Думата “търлък” (терлик) е идеална за игра на бесеница с думи.

И когато говорим за нещо толкова архаично, ми се ще да ви попитам дали вие сте виждали терлици, имали ли сте терлици или пък можете ли да плетете терлици?

* * *

Да си ушием топли, зимни пантофки