Здраве и красота

Кога дебелеем най-много?

01.09.2010г. / 12 10ч.
Аз жената
Кога дебелеем най-много?

Един от най-сериозните проблеми на жените - този с излишните килограми, е винаги актуална тема, по която да поговорим. Най-честите периоди, когато една жена качва повече килограми за кратко време са следните: пубертет, бременност, менопауза.

Пубертетът
Във възрастта между 13 и 19 години женският организъм се развива почти непрекъснато. В този период съзряваме полово и под влиянието на хормоните тялото се закръгля. Естрогените се отделят от мастната тъкан и са необходими за редовното протичане на месечния цикъл и овулацията. Ето защо при някои девойки в тази възраст, тялото се променя изключително много. Това напълняване може да се избегне или поне да се намали драстично, ако тийнейджърите спортуват, вместо да седят пред компютъра.

Препоръчително е и да се избягват вредни и калорични храни като чипс, вафли, бързи закуски.

Бременност
Това е период, в който жената е особено лабилна психически и физически. Понякога е възможно да се изгуби контрол над храненето. Схващането че трябва да се приема храна за двама само способства за натрупването на ненужни и за майката, и за детето килограми. Истината е, че трябва да се храните, ако сте бременна, хапвайки от всичко по малко. Без да се прекалява, особено със сладки и висококалорични храни, които са ненужни на организма и само го натоварват.

Менопауза

След 45, 50-годишна възраст е възможно настъпването на менопаузата. Тя също благоприятства за натрупването на излишни килограми. 60% от жените през този период напълняват. Женските полови хормони (естрогени) намаляват своята активност и все по-голяма роля започват да играят мъжките хормони (тестостерони), чиято концентрация остава в организма на жената практически без промяна в продължение на целия й живот.

* * *

Свалете излишните килограми с вода!
Как да изглеждаш по-слаба и по-висока

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
лидия ( преди 11 години )
Запазването на добрата форма и фигура е съвкупност от много показатели.Жената има тази способност да чува сигналите на тялото си.Ако се съобразява с тях може и без много затрузнение да бъде винаги изрядна.Тогава когато тези сигнали са пренебрегвани поради различни причини, се получава отклонение от търсената и желана форма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар