Здраве и красота

Зависимостта от пушенето често е по-силна от майчината любов

18.11.2010г. / 09 01ч.
Аз жената
Зависимостта от пушенето често е по-силна от майчината любов

Когато човек е млад или дете, запалва първата си цигара лесно и със сигурност не осъзнава в достатъчна степен какво всъщност прави със себе си.
Няма пушач, който по-късно да не е съжалил горчиво за това, че е започнал да пуши.
Това би трябвало много ясно и категорично да говори на всеки разумен човек, че тютюнопушенето предизвиква зависимост, която е изключително трудна за преодоляване.
Коя бременна жена би пушила по време на бременността си, след като знае, че това вреди на още нероденото й дете?...
Само това е достатъчно, за да се разбере колко силна е зависимостта от тютюневия дим. Тя е толкова силна, че много бременни жени в пълно съзнание продължават да пушат, като добре осъзнават че така вредят на бебето си, на своето собствено бебе.

18 ноември 2010 г. е третият четвъртък от месец ноември, когато е световният ден за борба с тютюнопушенето. Ето по този повод едни красноречиви и тревожни статистики, публикувани от Икономически портал Стара Загора:

Делът на жените в България, които пушат нараства – от 16,7% през 1986 година, на 23,8% през 1996 година, достига 29,8% през 2001 година и скача на 38,1% през 2007 година. Резултатите от „Глобално проучване на тютюнопушенето при младите хора в България“, проведено през 2002 и 2008 година сред 13 – 15 годишни ученици показват, че през 2008 година процентът на запалилите първата си цигара момичета под 10 годишна възраст е 16,3% за разлика от 2002 година, когато е бил 14,2%, съобщиха от РИОКОЗ – Стара Загора. Склонните да пропушат момичета – непушачки през 2008 година са 36,4% за разлика от 2002 година, когато са били 34,3%. Рамковата конвенция за контрол на тютюна алармира за нарастването на тютюнопушенето и другите форми на тютюнево потребление от жени и млади момичета по целия свят.
Във връзка с отбелязването на 18 ноември – Международен ден без тютюнев дим РИОКОЗ Стара Загора проведе проучване за разпространението на тютюнопушенето сред бременни жени, което е изключително важно и е основа за бъдещи дейности по Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето.

Анализ на проведеното анкетно проучване на тема „Разпространение на тютюнопушенето сред бременни жени“
октомври – ноември 2010 г.
През месец октомври – ноември РИОКОЗ Стара Загора проведе анкетно проучване на тема „Тютюнопушене и бременност“. Целта на анкетното проучване е да се установи разпространението на тютюнопушенето сред бременни, както и предприемане на съответните мерки с цел повлияване нивото на негативните тенденции. Анкетното проучване бе проведено в гр. Стара Загора в акушеро-гинекологични комплекси, специализирани АГ кабинети, както и в консултативен кабинет в РИОКОЗ. Анкетирани бяха 87 бременни, като във възрастовата група 18-25 г. са 25,7%. Във възрастта 26-30 г. са 40%, а във възрастовата група 31-40 г. са 34,3%. От анкетираните 30% са активни пушачи, а съответно 70% – непушачи.
От активно пушещите 38% пушат от 5 до 10 г., а от 1 до 10 цигари пушат 66,7%.
По отношение честотата на пушене – ежедневно пушат 65%, а не всеки ден пушат 35% от анкетираните бременни. На въпроса, касаещ причините за тютюнопушене 35% са отговорили, че го правят за удоволствие, 25% пушат по навик и 10% го правят поради стрес.
От тютюнопушачите 77,3% са правили опит за отказ. Анкетираните отговарят, че биха отказали цигарите поради здравословни проблеми – 40,8%, а 33,8% биха го направили заради децата и само 3,7% по финансови причини.
За да откажат цигарите 13,7% се нуждаят от консултативна помощ, а 4,6% се нуждаят от медицинска помощ. 59% от анкетираните отговарят, че нямат нужда от помощ. При 53,1% от анкетираните бременни има член от семейството, който е активен пушач.
От анкетираните 4,5% биха дали последните си пари за цигари, а 94% за храна. На въпроса запознати ли са с вредното въздействие върху бременността 90,6% са отговорили с да, а само 9,4% не са запознати.
РИОКОЗ Стара Загора провежда проучването, което е подчинено на мотото на Световната здравна организация „Жените в прицела на тютюневия маркетинг“. Анализът ни дава информация не само по отношение на разпространение на тютюнопушенето сред бременни жени, но и акцентите в дейността, касаеща профилактиката на тютюнопушенето, като рисков фактор за развитието на редица хронични неинфекциозни болести.

Както се вижда, едни пушат повече, други по-малко, едни са в по-голяма зависимост от тютюна, други в по-малка. Но не се заблуждавайте, вие, които посягате към първата цигара. Това ваше действие прилича на руска рулетка с пълен барабан. При това, вече не са модерни, нито руската рулетка, нито пушенето. И какво остава, едно съзнателно действие, което със сигурност ще ви доведе всякакви проблеми, здравословни, финансови, социални.

* * *

Форум „Храна“ ще се проведе в Модерен театър в София

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
Марта ( преди 11 години )
много стряскащи факти!добро изречение накрая - НЕ ПУШЕТЕЕЕЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар