Здраве и красота

Яжте ядки срещу рак на гърдата

13.12.2010г. / 09 59ч.
Аз жената
Яжте ядки срещу рак на гърдата

Рискът от развитие на рак на гърдата намалява, ако консумирате ежедневно ядки, както и фибри, започвайки още в юношеска възраст. Това сочат резултатите на изследователски екип от Харвард, който провежда проучване сред 29 480 души. Той открива значително намаление от 36% на риска от развитие на доброкачествени заболявания на гърдата (ДГЗ) при жени, които са консумирали ядки повече от два пъти седмично през юношеските си години.

Ядките и пълнозърнестите храни притежават вещества с антираково действие. Лешниците, фъстъците и орехите съдържат антиоксидантите кверцетин и кампферол, омега-3 мастни киселини, като и фитостероли, които подтискат растежа на рака. Подобни съставки има и в рибата. Затова е добре да включите 60 гр. ядки в дневното си меню. Желателно е те да се съхраняват на хладно и сухо място и в непрозрачна опаковка, най-добре трипластова, съветват експертите на Чипи. Здравословното хранене и физическата активност са особено важни, както за предпазване от коварното заболяване, така и за удължаване живота на хората, които вече са болни от него. Други полезни храни са моркови, зеле, броколи, чесън, смокини, лимони, гъби, соеви продукти, зелен чай и др.

Ракът на гърдата е най-често срещаната форма на рак, от която страдат жените по света. Разпространението на това заболяване се увеличава значително през втората половина на ХХ век. Все още не е доказано какво точно причинява този вид рак, но са известни някои от рисковите фактори. Сред тези, върху които не може да се влияе, са полът, възрастта, наследствеността, особеностите в менструалния цикъл. Рискът от възникване на рак на гърдата намалява наполовина, ако жената е раждала или е кърмила (особено за по-дълъг период). Наднорменото тегло и ниската физическа активност значително увеличават риска.

За превенция на това коварно заболяване, няма по-лесно от това, на път за офиса да схрускаме 50 грама фъстъци, лешници или орехи. Изборът на ядки е огромен и зависи от вкуса ни. Но тази малка крачка, която правим към здравето си, може да бъде спасителна за нас.

***

Бутилираната вода може да причини рак на гърдата
Красиви сме, защото сме живи
Любовна мъка срива имунната система
 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ани ( преди 11 години )
Хубаво е ядките да са сурови: лешници, бадеми, кайсиеви..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар