Здраве и красота

10 храни, с които да свалим холестерола

05.04.2011г. / 08 49ч.
Аз жената
10 храни, с които да свалим холестерола

Вкусните изкушения навсякъде около нас, липсата на време за готвене и правилно хранене повишават нивото на лошия холестерол, а това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Има обаче лесен начин да предотвратим това и да пречистим тялото си, след като цяла зима сме се хранили предимно с мазни храни. А и не забравяйте, че здравото тяло е красиво!

1. Ябълки – понижават риска от висок холестерол до 50%
Има една стара поговорка „По една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен“. Резултатите от проучване в Холандия сочат, че фитохимикалите в ябълките спомагат за намаляване на риска от смърт поради болест на сърцето или удар наполовина. 300 мл ябълков сок или 2 ябълки на ден ще се отразят благотворно на организма ви.

2. Дребни плодчета
Малки плодове като ягоди и червени боровинки са богати на антиоксиданти, които понижават риска от проблеми със сърцето.

3. Лук – понижава риска с 25%
Половин суров лук на ден вдига HDL (добрия) холестерол с около 25% при повечето хора с такива проблеми.

4. Варива – понижават риска с 30%
Фибрите, протеините и останалите химически съединения, които се съдържат в боба и лещата могат да намалят холестерола и да подобрят функцията на кръвоносните съдове. Тази храна е и чудесен източник на фолиева киселина, която поддържа правилно нивото на хомоцистеина (индикатор за проблеми със сърцето).

5. Овес – намалява риска с 29%
В овесените ядки има бета глюкани, които са част от състава на разтворимите фибри. Една купичка овесени ядки на ден или пък друго, в което има овес, значително намалява нивото на холестерол в кръвта.

6. Ядки
67 г шам фъстъци и орехи намаляват нивото на холестерола с 5-7%, а на триглицеридите с 10%. Шам фъстъкът ( който е в черупка) е полезен още за функцията на вените и артериите, контрола на кръвната захар, също така действа като силен антиоксидант.
Орехите – намаляват риска с 45%
Те съдържат омега 3 мастни киселини, които редуцират холестерола и предпазват от запушване на кръвоносните съдове. Ако редовно хапвате орехи ще намалите лошия холестерол с 16% и ще увеличите общото ниво на холестерола с 12%
Фъстъци – съдържат витамин E, мощен антиоксидант, който е полезен за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и рак. Във фъстъците има много биофлавоноид ресвератрол, който помага за повишаване на притока на кръв в мозъка с 30% и така се намалява рискът от инсулт. Ако добавите дори и в малки количества фъстъци или продукти с тях (но не вафли с фъстъци) към диетата си, ще намалите LDL (лошия) холестерол с 14%.

7. Зехтин, рапично олио – намалява риска с 40%
От всички мазнини за готвене зехтинът съдържа най-много моносатурирани мазнини (77%) и има силни антиоксиданти, които намаляват лошия холестерол, без да засягат добрия.

8. Индийски живовляк
Включете в хранителния си режим за деня 3 до 12 г влакна от люспите на семената на псилиума, които са бедни на сатурирани мазнини и холестерол, и ще намалите общото ниво на холестерола.

9. Зеленчуци
Растенията със зелени листа като спанак, сминдух (семена) и броколи са богати на желязо, магнезий, калций и антиоксиданти, а всички те предпазват сърцето от холестерола.

10. Зелен чай
Чаша зелен чай на ден също ще спомогне в борбата с високия холестерол.

Прочетете още:

Коментирай
6 rate up comment 1 rate down comment
Додо ( преди 11 години )
Забравихте тиквата, вариант тиквички. 2 ч ч сок от тиквички нормализилра чернодробните показатели което води до нормализиране и на холестерола. Мощно средство е и ябълков пектин в чист вид.Би било полезно да побликувате и кои храни спомагат за нормализирнетона нивото на захар в кръвта!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар