Здраве и красота

Кое намалява ефективността на противозачатъчните и диафрагмите

08.09.2011г. / 22 02ч.
Аз жената
Кое намалява ефективността на противозачатъчните и диафрагмите

Противозачатъчните таблетки и диафрагмата са два от най-успешните методи за предпазване от нежелана бременност. Въпреки това може да забременеете дори и да ги използвате, защото в някои случаи нивото им на защита спада. Кога трябва да внимавате?
Ако сте болна и лекарят ви предпише антибиотици, внимателно прочетете листовката и попитайте доктора дали ще повлияят върху вашия начин за контрацепция. Често антибиотиците понижават ефективността на противозачатъчните, тъй като намаляват количеството на определени хормони (които са в противозачатъчните) в кръвта. Ако нивото на хормона спадне твърде много, хапчетата против забременяване просто не работят.
В някои случаи хомеопатията също може да навреди на ефективността на противозачатъчните таблетки. Билката, която обикновено се препоръчва при депресия е жълтият кантарион, но той може да намали предпазната сила на хапчето анти-бебе.
Приемането на противозачатъчни по едно и също време на деня е важно правило. Ако го пиете в различно време или пък съвсем забравите, отново съществува опасност да намалите ефективността му. Това важи особено за хапчетата само с прогестин.
С избора на лубриканти също трябва да се внимава. Когато са на основата на масла, е възможно да изтънят латексовите презервативи и те да започнат да сълзят. Лубрикантите, създадени на базата на силикон пък не е добре да се използват, ако сте със силиконов контрацептив като диафрагма или цервикална шапчица. За да си спестите главоболията, потърсете лубрикант на водна основа.

Прочетете още:

Коментирай