Здраве и красота

Трите най-ефективни диети

Кои са те?

09.10.2011г. / 20 28ч.
Нина Иванова
Трите най-ефективни диети

Трите най-ефективни и популярни диети са:

Диетата на Пиер Дюкан

Диетата на френския диетолог се превърна в последните години в настолна книга за почти всяка дама, която използва диетите като начин за отслабване. Режимът на хранене, който предлага Пиер Дюкан, е богат на протеини и е с нисък прием на калории. В менюто му преобладават месните продукти, зеленчуците, яйцата и водата. Диетата се отличава с бързи резултати и рязко сваляне на излишните килограми. Но в същото време срещу нея има и доста критики, че заради прекомерния прием на белтъчини се натоварват бъбреците и черният дроб.

Повече за диетата на Дюкан може да прочетете тук

Диетата на Аткинс

Тази диета, кръстена на своя създател д-р Робърт Аткинс, е може би най-популярният метод за отслабване в света. Основава се на пълния отказ от въглехидрати в менюто, за сметка на включване на мазнини. Изключвайки въглехидратите, Аткинс препоръчва засилена консумация на месо, яйца, мазнини.

Диетата се състои от 4 етапа. Първият разрешава яденето на пържоли, мазни омлети, шунка, риба. В следващите етапи се включва постепенно зелена салата, някои зеленчуци. Сред напълно забранените храни са хлябът, захарта, плодовете.

Диета "Саут Бийч"

Популярната диета е дело на кардиолога д-р Артър Агатсън. Според повечето й последователи, тя е напълно безопасна и същевременно много ефективна. Хранителният й план включва консумация, както на въглехидрати, така и на мазнини, но много внимателно подбрани. Целта на режима е да се яде вкусна, добре приготвена, с качествени продукти храна.

През първите 2 седмици тези, които са на диетата, трябва да премахнат инсулиновата си резистентност, изключвайки въглехидратите. Така тялото черпи от собствените си запаси мазнини и топи средно между 4 и 7 килограма.

Диетата е известна като режимът на богатите хора. Като нейн недостатък се сочи, че изисква консумацията на скъпи храни и е необходимо повече време за приготвянето им.

Прочетете още:

Коментирай