Здраве и красота

Рафинираната йодирана масова сол не е полезна

28.01.2012г. / 09 30ч.
Надежда Маринова
Рафинираната йодирана масова сол не е полезна

Масово употребяваната сол всъщност не е толкова полезна, колкото си мислим. Причината е, че за да стигне до трапезата тя се добива от солни мини и след това се рафинира. Процесът е много агресивен, като премахва много от ценните минерали и микроелементи, докато остане само натриевият хлорид в 95 %. Останалите 5 % са йод, стабилизатори на йода като глюкозата и алуминиев силикат, който предпазва солта от абсорбиране на влага.

Доказано е, че тялото ни няма нужда от толкова много от това химическо съединение. За да го превъзмогне, тялото ни ползва водата от своите клетки и така ги обрича на смърт.

Много от болестите се появяват заради прекомерната употреба на рафинираната сол. Вредите могат да бъдат: отлагане в тъканите и ставите, подагра, артрит, камъни в бъбреците и жлъчката, повишаване на артериалното налягане, затрудняване работата на черния дроб и бъбреците, склерозиране на артериите.

\n

Добра алтернатива на масовата готварска сол са морската нерафинирана и кристалната хималайска.

\n

За здравословно хранене лекарите препоръчват дневната доза да е между 3 и 5 г. Добър начин да се преборим с навика си да ядем много солено е като прибавим в ястията повече подправки, лук и чесън.

Прочетете още:

Коментирай