Здраве и красота

Вкусни храни за здрава и красива коса

12.02.2012г. / 22 59ч.
Аз жената
Вкусни храни за здрава и красива коса

Има коктейл от няколко съставки, който може да направи косата здрава, лъскава и лесна за прически. Истината е, че този коктейл не е тайна магическа рецепта, а нещо съвсем простичко – балансирано хранене.

Започваме с протеините, които ще намалят косопада. Според вашия вкус си набавете протеини от животински произход или пък, ако не ядете месо, от варива, пълнозърнести храни и соя.

За здрави косми на главата са ви нужни още желязо, витамин E, селен, мед и магнезий. Традиционно препоръчвано като източник на желязо е телешкото месо, но можете да го получите и от други храни като соя, тиквени семки, бял боб, леща и спанак. Ако не сте сигурни дали поемате достатъчно желязо, в лаборатория можете да си направите обикновен кръвен тест, който ще го покаже.

Обичате ли мляко или портокалов сок? Ако да, от тях ще си набавите Витамин D. Човешкият организъм го синтезира и с помощта на слънцето, но в тези снегове и виелици едва ли прекарвате достатъчно време на вън и то по къс ръкав, за да си съберете достатъчно. През лятото пък слънчевите лъчи са нож с две остриета – дават ви витамини, но и могат да дехидратират косата и тя да заприлича на слама.

Със сигурност по аптеките и козметичните магазини ще откриете хапчета с комбинации от витамини за здрава коса, но преди да си ги купите (а качествените не са евтини) се консултирайте с дерматолог, дали имате наистина нужда от тях. Със сигурност ще поизпразните джоба, най-вероятно няма да навредят на здравето ви, а дали въобще ще помогнат на косата съвсем не е сигурно.

Прочетете още:

Коментирай