Здраве и красота

Със зумба танци и фитнес се отслабва по приятен и забавен начин

21.03.2012г. / 21 31ч.
Мария Дуковска
Със зумба танци и фитнес се отслабва по приятен и забавен начин

Ренета Ширванян е световна шампионка по фитнес, печелила е многократно републикански и балкански състезания. След приключване на спортната си кариера, Ренета се отдава изцяло на своето хоби и призвание – фитнеса, работи като инструктор и помага на десетки хора да се чувстват и изглеждат добре в тялото си. В последните няколко години Рени се запалва и по йога и зумба фитнес, които практикува редовно със своите групи от верни последователи.

Професионалист и шампион с хъс и амбиция, Рени със сигурност е образец за съвременната българка, заради съвършения баланс, който постига между работа, семейство и прекрасен външен вид.

От колко време се занимавате с фитнес и бихте ли ни разказали за вашите постижения?
С фитнес се занимавам от осемнайсет години, като осем от тях се състезавах. Световна шампионка съм от Москва 2003, имам и шест републикански и три балкански титли. Когато започнах да тренирам, нямах никаква представа, че ще навляза толкова навътре в този спорт. Но благодарение на постоянството ми и на правилната методика резултатите са факт! А по верния път в състезателната ми кариера ме водеше съпругът ми Калин Неделчев – един от най- добрите треньори в този спорт. Сега, работейки като персонален треньор, предавам знанията и опита си на всеки, който желае да се научи как да тренира правилно. Защото в тези години е много важно и ценно за един човек, който е вложил време и желание, за да тренира, да попадне на вярната методика.

Как решихте да се занимавате с йога и зумба фитнес?
Един ден – преди шест години – Калин ме попита: „Искаш ли да ходиш на йога? Има един учител – ако ти хареса...“. Учителят беше Пракаш Белвал. И от първото си занимание при него не пропуснах нито едно. Той ми помогна да науча, разбера или по-скоро да усетя и почувствам какво е йога. И така след няколко години започнах да водя група.

А що се отнася до зумбата – реших да видя какво се прави по груповите занимания. От краткото описание на часа по зумба си помислих, че наистина искам да видя какво точно е това. Предположението, че ще ми хареса, се оказа абсолютно вярно. И тъй като съм се занимавала сериозно с балет в ученическите си години, просто преминах курса за зумба-инструктори и започнах.

Могат ли да помогнат зумба танците да се отслабне?
Да, могат. При това по много забавен и приятен начин.

С какво да започне една жена, която никога не се е занимавала активно със спорт или фитнес, но иска да отслабне?
За отслабването е нужно да се съчетаят спортна дейност и хранителен режим. Какъв точно спорт, всеки решава според собствения си темперамент. Който се чувства добре като танцува, може да отиде на зумба, който обича да плува, може да ходи на басейн. Има голям избор от активности. Според мен фитнесът е подходящ във всички случаи и за всяка възраст, особено, ако се започва от нулев опит в спорта. Тук програмата ще бъде направена за конкретния човек и съобразена с лично неговото ниво и възможности.



В какво се крие тайната на успеха?
Тайната на успеха е в постоянството! Когато си редовен и правиш правилните неща – резултатът е гарантиран.

Какво е щастието за Вас и къде го откривате най-често?
Това е един философски въпрос. Мисля, че щастието не идва отвън, а от вътрешното състояние на човек. И аз го търся в себе си, но имам още много да уча. А за мен отговорът се крие в обикновените неща. Да тръгна за работа; да се прибера у дома; да чуя как вратата се отключва и в къщи влизат детето и мъжа ми. Разбира се – и когато станах световна шампионка, и сватбеният ми ден! Но колко такива дни може да има човек в живота си? И как да се чувстваме в останалото време? Затова, искам да съм щастлива, докато вървя по пътя си.

Как съчетавате майчинството с професионалните ангажименти?
Ако кажа, че е лесно, няма да съм честна. Но се справям, благодарение на разбирането и помощта от моя съпруг.

Сутринта започва с...?
Отивам в залата в 7.30, така, че в този случай сутринта започва направо с работния ден. Пия кафе, закусвам и започвам работа. В другите дни пак започват бързо нещата, покрай воденето на сина ми на градина. Затова пък съботата и неделята са по-лежерни. Сутрешните дейности ги проточваме до обед, което си е нормално.

Кое е, според вас, основното предизвикателство пред българката днес?
В последните години предизвикателствата станаха доста на брой. Като започнем с професионалната реализация, създаването на семейство, добрият външен вид, да си в крак с новостите и понякога – как да живееш здравословно и във вътрешно равновесие. За мен е ясно, че не може всичко това да стои на първо място. Предизвикателството е, да преценя къде и колко енергия да влагам.

Имате ли любима рецепта, която да споделите с нашите читателки?
Едно от нещата, които правя често напоследък е:
1 авокадо, 150 г извара, малка глава лук, сок от половин лимон, малко сол или соев сос.
Всичко това го пасирам. Може да се добави и по 1 суп. лъжица заквасена сметана и кисело мляко. И понеже в момента ни е любимо, продуктите ги умножавам по две.
В по-недиетичен, но здравословен вариант, вместо извара се слага сирене. И тогава не се добавя сол!

Пожеланието ви към нашите читателки?
Да бъдат усмихнати.

Коментирай