Здраве и красота

Бърз тест – кои обувки са вредни за краката

29.06.2012г. / 12 15ч.
Надежда Маринова
Бърз тест – кои обувки са вредни за краката

Проучване на лекари от Хюстънската Методистка болница показало, че 40 % от дамите носят ежедневно високи токчета, а 75 % постоянно изпитват болка от неудобни и тесни обувки.

Тясната обувка не позволява на крака да се разположи комфортно и предизвиква деформация на ходилото, като страдат всички пръсти – от палеца до малкия пръст, които се притискат и качват един върху друг, а големият пръст се изкривява. Това става постепенно и незабелязано, докато не стане видимо. Всичко това води до хронична болка, а дефектите се поправят само хирургически.

Друг проблем е, когато прекалено тясното ходило на летните чехли и сандали не могат да поемат по-едрия крак, вследствие на което част от пръстите стъпват направо на земята. Това също причинява голямо неудобство, болка и изкривяване на походката, от което страда и гръбнакът.

Ходенето на високи токчета предизвиква усилено триене на крака, което е причина за появата на мазоли. Възможно е да се появят заболявания на сухожилията и на мускулите на прасците.

Един прост тест ще реши дали моделът ви е по мярка. Преди да излезете на пазар, вземете лист хартия и очертайте крака си. Изрежете кройката и я наложете в обувката. Ако листът се подгъне или видите, че излиза от сандала, значи трябва да изберете друг модел или по-голям номер.

Този тест е приложим и при избор на детски обувки, когато детето дори да е с вас, не може точно да определи дали обувката му стиска или му е голяма.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота