Здраве и красота

Диета по време на криза

10.09.2012г. / 16 29ч.
Вергиния Генова
Диета по време на криза

Каква диета е най-подходяща по време на криза? Разбира се хляб и вода.
Знаете по време на охолство се препоръчва диета с черен хайвер – купуваш с цялата си заплата черен хайвер и ядеш докато има. Тъй като с орязани финанси ще е много рискова, сега препоръчваме хляб и вода.
Звучи нелогично, защото първото нещо, което ограничаваме когато сме на диета е хлябът и обикновено при повечето дами работи.

Всеки организъм е различен, всеки има свое темпо на обмяната на веществата и в крайна сметка всеки трябва да прецени, да провери и да намери най-оптималния вариант за себе си.
Това не значи, че не трябва да разучава нови диети, дори само да им се посмее.

Привържениците на важността да се яде ежедневно хляб, подчертават, че от него определено имаме голяма полза. Благодарение на хляба имаме красива коса, спокоен сън и ведро настроение.
Доколко е ефективна?

Според привържениците на диетата с хляб се облекчава главоболието, мигрената, депресията. Подходяща е за диабетици. Разбира се, винаги се отваря една вратичка, че диетата е безполезна без спорт. Така че всичко си идва на мястото.

Диетата с хляб е лесна – приемаме филийка хляб през няколко часа дневно. Можем да си позволим и малко сирене, зеленчуци и плодове. При ограничени финанси много от нас вероятно често я практикуват на работните си места, защото от една страна е евтино, от друга лесно за носене и за консумация. Като се замисля аз цяло лято я практикувам – не толкова стриктно, но мога да ям домати, сирене и хляб винаги. Какво му трябва на човек?

Не мога да кажа, че отслабвам, но поне не надебелявам.
Имаше период, в който ядях само хляб и сирене на попара, не с цел отслабване, но при такъв тъмничен режим няма как да не се стопиш, особено ако това продължи по-дълго. Работи, но не е особено препоръчително. За възстановяване след операция е добре да се захраниш с каши и попари, но за стил на живот не е особено полезно.

Все пак е истина, че ако минете само на хляб и вода за една седмица ще свалите някой и друг килограм. Евтино и безкомпромисно.

Тази диета обикновено се препоръчва да се спазва две седмици.
Първата седмица от диетата трябва да се хапва по малко през 2-3 часа от горепосочените продукти – хляб, сирене, плодове и зеленчуци. И целта е тази седмица да свалите желания брой килограми.
Докато през втората седмица идеята е да ги задържите. Като си позволявате малки количества супи, риба, ориз, яйца, тестени изделия, пилешко.

Според моето скромно лично мнение, докато не я закъсаме съвсем, няма смисъл да се подлагаме на тази диета, защото нуждата и без това ще ни доведе до там. А и наблюдавайки стотиците хора на нашата изстрадана страна, чието меню е предимно от хляб и картофи не виждам да са много слаби. Разбира се затова не е виновен хлябът, а по-скоро като цяло нездравословното хранене, нездравословния начин на живот, липсата на превантивни мерки и адекватно лечение, но се сблъсквам с обемистите факти ежедневно.

Но пък ако сте здрави, то е очевидно, че като намалите дажбите си и го карате само на хляб и вода ще отслабнете.
Не бива да прекалявате с експериментите, защото пък може да си докарате някой здравословен проблем.

Снимка: Вергиния Генова

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
dobre zvu4i ( преди 9 години )
kolko kg mogat da se smuknat za 1 sedmica? az ako iskam 4-5 kg ,no smukna 1kg za sedmica kak da mina na 2 etap ot dietata za zadurjane na rezultata?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
dobre zvu4i ( преди 9 години )