Здраве и красота

Витамин D3 – най-важният за борба с остеопорозата

19.10.2012г. / 14 26ч.
Аз жената
Витамин D3 – най-важният за борба с остеопорозата

Световният ден за борба с остеопорозата се отбелязва ежегодно на 20 октомври. На тази дата стартира и едногодишна кампания, посветена на повишаване на глобалната осведоменост относно превенцията, диагностиката и лечението на остеопорозата и метаболитните костни заболявания. Организира се от Международната остеопорозна фондация (IOF).

Световен ден на остеопорозата – история:

Стартът на отбелязването на Световния ден на остеопорозата е на 20 октомври 1996 г. Инициативата е на Националното остеопорозно общество на Обединеното кралство и се поддържа от Европейската комисия. От 1997 г. денят се организира от Международната остеопорозна фондация. През 1998 г. и 1999 г. Световната здравна организация е действала като съорганизатор на Световния ден на остеопорозата. Остеопорозата е най-разпространеното костно заболяване, което се характеризира с намалена костна плътност и нарушения в структурата на костната тъкан. При него костите стават крехки, чупливи и съществува риск от това да настъпят животозастрашаващи фрактури (СЗО – Световна здравна организация). Това заболяване се развива години наред без видими признаци и се открива тогава, когато се получи счупване, което може да застраши живота или да предизвика инвалидизация. Тези счупвания, наречени още в медицината фрактури, най-често са предизвикани от минимални по сила травми, които иначе не биха навредили на кости с нормална плътност. Приблизително половината от хората, които са преживели остеопоротична фрактура, ще имат вбъдеще и още, ако не се предприеме лечение. Данните сочат, че 68% от жените и 59% от мъжете с бедрена фрактура са претърпели поне още едно счупване.

Милиони хора по целия свят страдат от остеопороза. Ето защо Международната остеопорозна фондация нарича заболяването „тихия крадец“.

Фрактурата ражда фрактура. Този феномен е добре описан в множество проучвания и обобщен в мета-анализи. Остеопоротичните фрактури най-често засягат гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост, предмишницата и китката. Фрактурите на бедрената шийка и прешлените водят до тежка инвалидизация, висока смъртност и значително понижават качеството на живот на пострадалите. Един от всеки пет пациенти с бедрена фрактура умира от усложнения. Хората, болни от остеопороза, често са с намалена или загубена трудоспособност, стават зависими от грижите на близките си и загубват своята независимост.

За профилактика на това заболяване е необходим комплексен подход, който е свързан най-вече с адекватен прием на витамин D3, калций и физическа активност.

Профилактика с Витамин D:

Витамин D3 играе съществена роля за здравето на костите. Неговият дефицит може да доведе до рахит в детска възраст, остеопения, остеомалация и остеопороза при възрастните. Данните за състоянието на витамин D в България показват, че недостатъчност има при близо 76 % от изследваните хора. При 21% от тях е установено тежко намаление на нивото на витамин D в кръвта. Най-висок е процентът при възрастните хора (над 60 год) – 25%, последван от хората в средна възраст – 21 % от изследваните.

Витамин D и фрактурите :

Витамин D е мастно разтворим витамин, който се синтезира в организма под действието на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Често са налице пречки за синтеза му в достатъчни количества – промените в кожата, които настъпват с възрастта, прекалената употреба на слънцезащитни кремове, замърсеният въздух, особености на облеклото.

Витамин D повлиява риска от поява на счупване, посредством ефекта си върху метаболизма на костите и повлияването на риска от падания. Дефицитът му, освен че нарушава здравето на костите, води при възрастните хора до намалена мускулна сила и тонус. Допуска се, че ниските нива на витамин D може да са свързани с понижен имунитет, когнитивни (на паметта) увреждания, по-висок риск от рак на гърдата, простатата и дебелото черво.

Нормално витамин D има само в някои храни – сьомга и други морски риби, мекотели, по-малко в яйчен жълтък. Ето защо хранителният прием е недостатъчен източник на витамин D. Това налага този витамин да бъде приеман допълнително с медикамент. Съществуват различни форми на витамин d, както и негови активни метаболити, но Международната остеопорозна фондация препоръчва при възможност да се приема допълнително именно витамин D3, а не други форми, тъй като те не могат да се считат като негови заместители. Допълнителният прием на витамин D доказано води до намаляването на костна загуба при възрастни жени и намаляване риска от поява на фрактури. Допълнителни потенциални ползи от приема на витамин D все по-често се коментират и по отношение на някои хронични заболявания като диабет тип2, сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, автоимунни заболявания, различни инфекции и намаляване на смъртността.

Редовен двигателен режим:

Физическата активност е основният естествен фактор за изграждане и поддържане на нормална костна структура и здравина. Заедно с достатъчните нива на витамин D, физическото натоварване стимулира клетките, образуващи костната тъкан, поддържа адекватен мускулен тонус и сила и подобрява координацията. По този начин двигателният режим и осигуряването на адекватно ниво на витамин D в организма са ключови фактори за намаляване на риска от падания, а от там и счупвания. Това е особено важно при по-възрастните, при които обездвижването и недостигът на витамин D са твърде чести.

Информацията достига до нас с помощта на Мерк Сероно

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Kremena Darewa ( преди 7 години )
Здравейте! От доста време разучавам различните марки, които предлагат капсули витамин Д3. Можете ли някой да даде мнение за фирми от които е останал доволен? Аз за сега се чудя за тези httpОт редакцията: Разбираме ви. Молим да ни извините. Разбира се, вие не правите реклама, просто питате. Ние пък просто изтрихме рекламата и молим за вашето разбиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар