Здраве и красота

Събуждане без кафе – възможно ли е?

24.10.2012г. / 11 43ч.
Вергиния Генова
Събуждане без кафе – възможно ли е?

Доскоро си мислех, че е невъзможно денят да се започва без кафе. И да си буден и готов за предизвикателствата на живота.

Все още не съм съвсем убедена, но все пак има периоди, в които ни се налага да започваме деня си без кафе. А най-неприятно е когато сме свикнали със сутрешното кафе и трябва да го спрем по здравословни причини или поради бременност.

За щастие доказано е, че при бременност малки дози кофеин не вредят.

И когато не можем да си позволим от тази благоуханна напитка, трябва да търсим заместители, които обаче в никакъв случай не са по-полезни. Кои са те?

Безкофеиново кафе

На първо място е безкофеиновото кафе. Всъщност въпреки името, то също съдържа кофеин, но в по-малки дози. Ако сме свикнали да се събуждаме с едно обикновено кафе, просто ще ни трябват две безкофеинови.

Газирани напитки

Всички газирани безалкохолни напитки. Свикнали сме да пием Кола за разбуждане, но дори портокаловите газирани напитки съдържат някакво количество кофеин. Затова, ако разрешавате газирано на децата си, то трябва да е само през деня.

Енергийните напитки

Името им не е случайно и неслучайно съдържат големи дози кофеин. Не винаги може произходът му да е от кафе, често е гуарана, но разбуждането ни е сигурно.

Шоколад

Във всеки шоколад има кофеин. Сладко и очаквано. Един шоколад за закуска и ни изстрелва на пистата на деня.

Какао

То е по подразбиране. Обикновено го консумираме в шоколада, но трябва да имаме предвид, че мляко с какао не е за приспиване, а за събуждане.

Сладолед

Какаов, шоколадов, с аромат на кафе.

Разновидностите могат да са много, но обикновено във всеки от тях има някакво съдържание на кофеин. Ако вместо сто грама похапнем след обяд 300 г все едно сме изпили едно следобедно кафе.

Черен чай

Има различни сортове и трябва да си намерим този, който ни допада и разбира се да нацелим дозата, защото черният чай може да е дори много по-силен от кафето. И много по-горчив.

Зелен чай

Зеленият чай е най-полезният от всички изброени предложения до сега.

Ако имаме забрана да пием кафе по медицински причини, например поради стомашни проблеми, то най-вероятно и останалите предложения за разбуждане би трябвало да попаднат в забранителния списък.

Компютърът и той има някакво свойство до определен момент да те държи буден.

Затова и алтернативите трябва да са наистина безкофеинови:

Е, определено не са толкова приятни като чаша ароматно кафе и шоколад, но пък може да се успокояваме, че са полезни.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай