Здраве и красота

Недостигът на магнезий е виновен за проблемите в любовта

Липсата на магнезий ни прави по-нервни

30.10.2012г. / 14 44ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Оказва се, че от този на пръв поглед незначителен елемент зависят страшно много неща в живота на една жена.

В организма на жената магнезият е средно 20-30 г, но е жизненоважен фактор. 60 % от магнезия се намира в костите, 25% в мускулите и останалите части са разпределени във всички жизненоважни органи като мозък, сърце, черен дроб, бъбреци. Магнезият отговаря за разпространението на нервните импулси, производството на протеини, регулира работата на стомашно-чревния тракт и сърдечните мускули.
И не можем да кажем кое е най-важно или на първо място, но нека започнем с най-видимото за жената – красотата.

Недостигът на магнезий веднага личи – погрозняваме видимо. Ставаме по-бледи, изглеждаме уморени и с времето бръчките се увеличават и задълбочават.

Голяма част от емоционалните проблеми също се дължат на недостига на магнезий – ставаме нервни, раздразнителни, депресирани и от там можем да развалим отношенията си с най-близките си.

Ако любимият ни изнервя и постоянно ни дразни с повод и без повод, трябва да проверим дали пък проблемът не е в нас и по-точно в липсата на магнезий.

И ако скандалите ни се виждат преодолима пречка, то липсата на това чудодейно вещество може да ни донесе и още по-големи женски притеснения, а именно всевъзможни женски проблеми – нередовна менструация, проблеми с овулацията и зачеването. Липсата на магнезий може да доведе и до проблеми при евентуална бременност.

Само споменаването на тези женски тегоби би ни накарало да се замислим относно присъствието на магнезий в организма ни и да ни подтикне към консумацията на храни, богати на магнезий. Важно е да се знае, че тялото не се запасява с магнезий и не може да си го произведе, а разчита на нас да му го доставяме с храната.

Ето кратък списък за пазар:
риба
спанак, лапад, лозови листа, рукола, цвекло
пълнозърнест хляб, пълнозърнестите спагети, овесени ядки, булгур, зрял и зелен фасул, оризови, пшеничени и ръжени трици, див ориз, елда

банани, портокали, авокадо, киви, къпини, малини
ядки
тиквени семки, слънчогледови семки, сусам, ленено семе
сушени плодове
черен шоколад

Прочетете още:

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати