Здраве и красота

На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета

Ноември – месец на диабета, от няколко години се отбелязва и у нас

05.11.2012г. / 10 20ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Под мотото на IDF (Международна диабетна асоциация) Диабет: Да защитим нашето бъдеще:Подходяща среда за всички“, „Правилно обучение за всички“ в София и различни градове на страната през месец ноември ще се организират лекции, спортни събития, радио и телевизионни предавания, безплатен скрининг за диабет и др. За трета поредна година Българска асоциация Диабет (БАД) организира инициативата „Месец на диабета“.

Свързани статии
На 14 Ноември 2012 по инициатива на БАД ще бъде отслужен и тържествен молебен за здравето на всички хора с диабет в България. Той ще се състои в 17 ч., „Храм Св. София – Премъдрост Божия“. Една от стените на храма ще бъде осветена символично със синя светлина – свидетелство за съпричастността към това заболяване в световен мащаб.

Изборът на синята светлина не е случаен: Синият цвят и кръгът са приети за лого на Световния Ден за борба с диабета, като символи на живота, здравето и синьото небе, което обединява всички народи.

14 ноември е обявен за Световен ден на диабета и се чества всяка година от 1991 година насам под егидата на Световната здравна организация. През 2006 г. с резолюция 61/225 на ООН той става ден, официално наблюдаван и от ООН.

Датата е избрана умишлено – тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

Днес, в над 160 страни по света, денят се чества от различни организации, компании, здравни сдружения и съмишленици, обединени от една цел: подобряване начина на живот и лечението на хората с диабет.

Данните сочат, че през 2011 г. диабетът е бил причина за смъртта на над 4 милиона и половина души, а над 465 милиарда долара са били необходими за лечение. Тези числа шокират, още по-тревожно е, че се очаква през 2030 г. заболелите от диабет да достигнат 552 милиона души.

Нужно е епидемията да бъде спряна!

Как може да стане това? Чрез широко популяризиране, информиране на обществото, превенция и успешен контрол на заболяването.

Вижте още:

Коментирай
Свободно време