Здраве и красота

Да мерим красотата си по колежките, а не по звездите

Как да се чувстваме добре в кожата си

14.11.2012г. / 13 10ч.
Снежана Проданова
Да мерим красотата си по колежките, а не по звездите

Ако проявите неблагоразумието да попитате коя да е жена дали харесва тялото си, се пригответе за дълга пледоария, съдържаща поне дузина основателни (за нея) причини да не го харесва.

Свързани статии

На първо място в списъка жените, прекарали една или няколко бременности, поставят издутото коремче, което независимо от усилията не иска да се прибере напълно. Този факт кара жените да се чувстват неудобно в кожата си и дотолкова влияе на самочувствието им, че често предпочитат да останат в къщи, облечени в широк, безформен пуловер, вместо да излязат навън.

Психологически изследвания сочат, че около 90 % от жените с нормално тегло не одобряват начина, по който изглеждат и биха искали да влязат в един номер по-малки дрехи или да имат по-плосък корем и по-заоблено дупе.

За жалост дългият списък с нещата, които не харесваме във външния си вид може да се отрази най-вече върху ниското ни самочувствие, също така да афектира дълбоко чувството ви за самоуважение. В много случаи това води до депресии и хранителни проблеми. Стига се до там, че гледайки се в огледалото, вие виждате не реалното си отражение, а това, което сте си въобразили, че сте.

Защо сме така безмилостни към себе си? Ако в детството си сме слушали често неодобрителните забележки на майка си към собственото й тяло, което ние сме намирали за перфектно, дали сме си изградили вярна представа за това как трябва да изглеждаме?

Наложеният модел в общественото съзнание е от първостепенно значение при оформяне на собствената ни идея, засягаща външния ни вид. Медиите също налагат модел за сравнение. Голяма грешка би било да се съпоставяме със знаменитостите от киното, музикалната или политическата сцена. Щом ще правим аналогии, по добре да се фокусираме върху близките си приятелки или колежките. Така ще сме в своята реалност и мерилото ни ще е адекватно, а шансът да харесаме себе си – в пъти по-голям.

Идеалният начин да се сприятелим с тялото си е да започнем умерено, но упорито да го натоварваме с физически упражнения. Ако времето и финансите ви позволяват, запишете се на курс по йога, пилатес, аеробика. А можете и сама да си направите комплекс от упражнения за домашен спорт. Само след месец ще откриете че гледате с удоволствие и одобрение на издължените бедра и прасци, стегнатото дупе и прибрания корем.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )
ne me interesuva tova !Ako Boko me obi4a , to 6te e za tova takava kakvato sam si sega - pipi groznoto pate . A liubovta ne e samo za van6en vid
отговор Сигнализирай за неуместен коментар