Здраве и красота

Пет минути медитация – един по-добър ден!

Дъглас Адамс също го е казал: „Без паника!“

19.11.2012г. / 16 01ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Мислите в главата ни препускат като необяздено жребче без ред и посока, а тялото ни трепти като опъната струна – характерно състояние на стрес. Дотук обикновено се стига, когато сме претоварени от работа и времето ни притиска неумолимо. Случва се колегата ни да се разболее и да прехвърлят на нас част от задълженията му или неочаквано шефът ни съобщава, че крайният срок за проекта е утре, а не след три дена.

Основният виновник за наличието на стрес, това е мисленето. Притеснението за огромното количество работа, която трябва да свършим прераства в паника. Знаейки този факт обаче, можем лесно да се досетим, че единственият начин да се освободим от стреса, е като не мислим въобще, т. е. като си дадем почивка от мисленето.

Все по-често в медийното пространство се говори за ролята на медитацията като средство за физическа и психическа релаксация. Можете и сами да се уверите в ефекта от нея – необходимо е само да отворите съзнанието си за тази идея и.... малко практика.

Свързани статии

Изключете мобилния си телефон и намерете тихо място, където няма да ви безпокоят – така по-лесно ще се отпуснете и съсредоточите. Легнете по гръб – това е най-естествената поза на тялото за релаксация. Ако няма условия за това, можете да седнете удобно на стол. Затворете очи – по този начин по-бързо ще успокоите и фокусирате съзнанието си. Опитайте за 5 минути да изключите всички мисли, които ви натоварват. Подходяща музика ще подпомогне усилията ви.

Най-добър ефект има медитацията сутрин преди ставане от леглото и вечер преди заспиване. Знайте, че колкото повече практикувате, толкова по-дълбоко ще ви отведе медитацията, което ще направи освобождаването от стреса по-ефективно.

Коментирай