Здраве и красота

6 храни ни приближават до вечната младост

Кои храни ще ни поддържат млади по-дълго време?

22.11.2012г. / 12 00ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Може вечната младост да е химера, но сме свидетели на не един и два примери на прекрасно изглеждащи, младеещи и сияещи хора в достолепна възраст, благодарение на специалния си хранителен режим.

Приемането на вредни за здравето ни храни води до различни заболявания, нарушаване на енергийния баланс, депресии, а понякога има и необратими последствия. Необмислените и хаотични диети, които предприемаме, най-често водят до временно намаляване на теглото и трайни вреди върху организма ни.

Това, от което всеки от нас се нуждае е балансиран хранителен режим, включващ въглехидрати, протеини, мазнини и фибри. Само така можем да си осигурим добро здраве и дълъг живот.

Стареенето е процес, при който клетките ни стават плячка на външен „нашественик“. Ако клетките ни са здрави и добре снабдени с кислород, стареенето може значително да се отложи. Кои храни могат да ни помогнат да предпазим клетките си от дегенерация?

1. Авокадото е една от най-алкализиращите храни. Богато е на витамин E и допринася за здравия вид на кожата и блясъка на косата. Добавяйте редовно сурово авокадо към салатата си и то ще предотврати преждевременната поява на бръчки по лицето ви.

2. Зеленолистните зеленчуциброколи, спанак, лапад, маруля са изключително полезни заради високото съдържание на фолиева киселина в тях, която наред с витамините подпомага детоксикацията на организма и възстановяването на увредените клетки.

3. Чесънът е един от най-големите дарове на природата за човека. Качествата и ползите му са неизброими, особено ако се консумира суров. Ето само някои от тях – разрежда кръвта и така ни предпазва от сърдечни заболявания, засилва имунната ни система, стимулира работата на дебелото черво, предотвратява образуването на тумори.

4. Суровите ядки – бадеми, кашу, лешник, фъстъци, орехи – се отразяват благотворно на мозъчната дейност и на организма ни като цяло. С ежедневната им консумация ще преодолеем бързо психическата умора и ще заредим тялото си с чиста енергия.

5. Боровинките се нареждат на първо място сред храните по съдържание на антиоксиданти, които унищожават свободните радикали и така забавят стареенето. Антиоксидантите са свързани и с производството на колаген, който поддържа кожата еластична и гладка.

6. Киселото мляко е богато на важни минерали, на калий и калций. Установено е, че микрофлората на българското кисело мляко синтезира антибиотични и антимикробни вещества. Благодарение на широкия си спектър от лечебни свойства то допринася за по-бавното стареене на организма.

Нека не забравяме и колко изключително важна е водата за правилното функциониране на организма ни. Няколко чаши чиста вода на ден осигуряват добрата работа на кръвоносната система и помагат за освобождаването на тялото ни от токсините, а това води и до намаляване на стреса и до по-хидратирана кожа.

Коментирай
Свободно време