Здраве и красота

Промените в тялото и организма след 20-ия ни рожден ден

Какво да очакваме от тялото, кожата и мозъка си

22.11.2012г. / 17 19ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

С излизането от пубертета и навлизането в зрялата възраст може би ще преживеем някои доста изненадващи физически и душевни катаклизми. Кои са най-честите проблеми при жените в тази възраст и как да се справим с тях?

Независимо, че през пубертета цикълът ви може да не е бил съпроводен от неприятни странични ефекти, в началото на 20-те повишеното ниво но хормона простагландин може да предизвика болезнени менструални спазми. В тези случаи донякъде помагат само спазмолитичните препарати.

Свързани статии

Появата на акне между 20 и 30 е доста неприятна изненада, особено ако през юношеството си не сте се сблъскали с този проблем. Отново за това можем да обвиним хормоните, но стреса и лошите хранителни навици, както и пушенето не бива да пренебрегваме, търсейки причините за досадните пъпки по лицето. Често се оказва, че козметичните продукти, които ползваме не са достатъчно качествени или не почистваме добре лицето си след употребата им. Това води до запушване на порите и обостряне на акнето. Посъветвайте се с дерматолог навреме.

Дразнене, парене, болка, неприятна миризма – около 70% от жените страдат от подобен дискомфорт в областта на половите органи. Главна причина за това е сексуалното общуване – твърде често или с твърде много различни партньори. Опасните болести, до които водят половите инфекции – сифилис, гонорея, хламидии, херпес – изискват да обърнем сериозно внимание на сексуалното си поведение. От подобни проблеми ще се опазим по два простички начина: задължаваме партньора си да ползва презерватив и ограничаваме безразборния секс. Болестите предавани по полов път изискват своевременно лечение. Забележите ли подобни симптоми, не отлагайте посещението при гинеколога си.

Ако като тийнейджър сте имали пухкаво и заоблено лице, между 25 и 30 то постепенно започва да се издължава и скулите ви добиват по-ярко очертание. Това се дължи на намаляване на подкожните мазнини и нивото на колаген в кожата – така обемът на лицето намалява, особено бузките.

Във възрастта между 20 и 30 най-често прибягваме и до различни по вид и продължителност диети и упражнения. Не бива да гледаме на храната като на свой враг и да предприемаме някоя диета само защото е модерна в момента. В стремежа си да смъкнем няколкото килограма, натрупани поради нездравословно хранене през студентските години, може да си навлечем болести като анорексия и булимия. Старайте се да гледате на храната като на удоволствие и „гориво“ за организма ви. Приемете фигурата си като даденост и опитайте да привлечете вниманието на околните върху тънката си талия или красива коса, вместо да оплаквате пълничките си бедра.

Човешкото тяло е един възхитителен механизъм, при който обаче с напредването на възрастта се забелязва постепенна загуба на костна и мускулна маса. Това може да стане причина в средата на 30-те да увеличите теглото си вследствие на забавения метаболизъм, особено ако сте занемарили физическите натоварвания и не се храните здравословно. Бъдете уверена, че можете да се справите с този проблем. Иска се само да започнете (най-добре е ако никога не сте прекъсвали) сериозна работа с гиричките и редовни физически упражнения 2-3 пъти седмично по 20 минути.

Четвъртото десетилетие от живота на жената е изпълнено с много промени и отговорности – тя се грижи за децата, гради кариера, помага на възрастните си родители, старае се да е блестяща съпруга и домакиня. За жалост не всички постигат успехи във всяка от тези роли. Често в този период връзките се разпадат – бракът е роман, чийто край е трудно предвидим. Следват депресии и нерядко злоупотреба с алкохол и наркотични вещества. Обърнете се навреме за помощ към психолог или психиатър за да предотвратите емоционалния срив или сериозни психически заболявания.

Коментирай
Свободно време