Здраве и красота

Най-добрата поза за сън

Дали позата в която спим е правилната?

23.11.2012г. / 15 17ч.
Ана Петрова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Може би всеки от нас си е правил наблюдения за това в каква поза най-често спи. По корем, по гръб, настрани – все различни положения, които се явяват любими на много различни хора. Дали обаче е от такова значение в каква точно поза спим? Оказва се, че да. Следват позите, в които най-често спим, наредени във възходящ ред в зависимост от това доколко са полезни за здравето ни.

Свързани статии

По корем

Спането по корем намалява шанса от звучно хъркане, но пък болките във врата и гърба се появяват рано или късно. Опитайте се да държите главата си обърната на едната страна за 15 минути през деня и ще се уверите, че не е безболезнено. Сега си представете какво е да лежите така няколко часа всяка нощ. Това няма да ви се отрази веднага на следващата сутрин, но малко по малко ще започнете да усещате дискомфорт.

Най-добре е в тази поза да спите на ниска възглавница или въобще без такава.

Поза „зародиш“

Тази поза е най-предпочитана от бременните жени. Хъркането е намалено до минимум, но пък болките в гърба и кръста и набръчканата кожа са неизбежни. От момента, в който излезем от утробата на майка си, не е много удачно да спим прекалено прегърбени и свити, защото се възпрепятства диафрагменото дишане и по кожата на лицето се появяват повече бръчки. Постарайте се да се изправите малко, не да приличате на раковина, погледнати отгоре. Една възглавница, която да подпира главата и врата, е достатъчна.

Спане настрани

Избирайки си една страна, на която да спите, предотвратявате болките в горната част на тялото си, хъркате по-малко, но кожата на лицето ви се набръчква по-лесно и гърдите ви се отпускат повече. Причините за последните два факта са, че лицето ви е в постоянно съприкосновение с възглавницата и кожата се намачква, а гърдите ви са отпуснати съответно на страната, на която спите. Ако сте в състояние на бременност, лявата ви страна ще е по-добрият избор, защото е идеална за добрия кръвопоток. С удобна възглавница, която да е достатъчно висока, за да запълни разстоянието между главата и рамото ви, гръбнакът ще е идеално изправен поне в едната си равнина.

По гръб

Това е най-подходящата и неутрална поза за спане. Избягват се болки в гърба и врата и появата на бръчки и не се позволява на гърдите да се отпуснат. За сметка на това обаче, хъркането се явява проблем, често – доста сериозен. Науката е напреднала достатъчно и на пазара има най-различни „апаратчета“ за нос, които спомагат за по-свободното дишане и позволяват на спокойното преминаване на въздушния поток през носната кухина. Възглавницата не трябва да е много висока, за да не повдига главата прекалено много, а само да подпира нея и врата.

Коментирай