Здраве и красота

Съвети как да премахнем лошия дъх

С хубав дъх в устата сте приятна компания за всеки

28.11.2012г. / 17 00ч.
Ана Петрова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Лошият дъх е проблем, който притеснява много хора, но рядко става тема за разговор и още по-рядко бива окончателно разрешен. Кои са причините за лошия дъх и какво можем да направим, за да ги избегнем?

Един от виновниците са бактериите в устната кухина. Честото ходене на зъболекар ще предотврати проблемите със зъбите и венците и появата на парадонтални болести, които придават на дъха ви кисел мирис. Мийте зъбите си 2 пъти на ден като наблягате на вътрешната им страна (трябва да си признаем, че рядко се сещаме да минем с четката оттам), на венците и езика, особено задната му част. Не забравяйте да почиствате старателно и с конец между зъбите. Останалата храна започва да гние и става причина за неприятната миризма.

Свързани статии

Избягвайте алкохолни напитки и храни с остра миризма като чесън, лук или пастърма.

Пушенето или дъвченето на тютюн оставя в устната ви кухина дълготраен неприятен мирис.

Пийте много вода. Дехидратацията кара тялото ви да забави отделянето на слюнка в устата и съответно процесът на естествено отмиване на бактериите също се забавя. Същата е и причината често да се събуждаме с неприятна миризма в устата сутрин – по време на сън организмът намалява количеството отделена слюнка.

Следването на определен хранителен режим и гладуването също са фактор за лошия дъх. Много от популярните днес диети са с намалено количество въглехидрати. Съответно организмът отделя миризливи кетони, при горенето на мазнините в тялото. Дъвченето провокира отделянето на слюнка. Колкото по-малко ядем и дъвчем, толкова по-малко слюнка ще имаме в устата си, за да отмива бактериите. Ето защо дъвката е толкова добър приятел в борбата с лошия дъх.

Ако въпреки изпълнението на изброените съвети, дъхът ви продължава да е с неприятна миризма, означава, че е време за медицински преглед. Диабет, инфекция на синусите, проблеми с черния дроб и белите дробове, рак на гърлото или устата са само част от болестите, които могат да имат отражение върху миризмата в устата ви.

Коментирай