Здраве и красота

Метаболизъм, менопауза и отслабване – какво трябва да знаем

Как да запазим тялото си във форма с напредването на годините

03.12.2012г. / 12 25ч.
Снежана Проданова
Снимка: Архив Reuters

Снимка: Архив Reuters

Колко често използваме думата „метаболизъм“, когато става въпрос за диети и здравословно хранене? А знаем ли какво всъщност представлява метаболизмът?

С две думи, това е съвкупността от химически реакции, които протичат в организма и превръщат приетите хранителни вещества в енергия. Много често обвиняваме метаболизма за наличието на излишни килограми, а истината е, че те се дължат предимно на ниското ниво на изразходвана енергия от тялото. Заседнал начин на живот, липса на движение – там трябва да търсим причините.

Ето още няколко основни неща, които всяка от нас трябва да знае:

Свързани статии

1. С годините е нормално теглото ни да се увеличава. Причината за това е намалената физическа активност и по-малкото количество изгорени калории. Едно от последствията от това е загубата на мускулна маса и основен заподозрян (несправедливо) за това се оказва метаболизмът. Кардио и силовите упражнения са начини за предотвратяване на проблемите с остаряването и качването на допълнителни килограми.

2. Мисълта, че липсата на консумация на калории през нощта, ще ни помогне да отслабнем повече, е грешна. Факт е, че с пропускането на вечерята се намалява приемът на калории. Това не означава обаче, че дори да приемаме повече храна, отколкото трябва след изгрев и преди залез, няма да напълняваме. Трябва да се търси балансът и ползотворния дисбаланс между приеманата и изразходваната от организма енергия. Т. е. приетите калории трябва да се равняват или да са по-малко от тези, които можем да изразходим. Много важно е и да не се пропуска закуската, защото по-късно през деня апетитът ни и рискът да преядем се увеличават пропорционално.

3. Възможно е да се качват килограми въпреки пониженото ниво на приетите калории. Причината за това е, че метаболизмът ни, за да балансира загубите, се забавя. Ето защо не трябва да се правят драстични промени в хранителния ни режим. С правилна диета и физически упражнения подобни проблеми няма да са налице.

4. Грешно е да се мисли, че консумацията на студени храни, вместо топли, предизвиква горене на повече калории. Разликата в двата случая се равнява на около 10 калории, което е крайно недостатъчно, ако имаме намерение да сваляме килограми.

5. По време на менопаузата се качват килограми, заради многото физиологични и метаболитни промени в организма. Тялото гори калориите по-бавно и ни затруднява да поддържаме идеалното тегло. Причината се крие в това, че организмът започва да заменя мускулната маса с мазнини, които се изгарят много по-трудно.

6. Метаболизмът ни подлежи на манипулация. Тялото ни изразходва енергия по три основни „канала“. Първият е свързан с енергията, която се отделя за поддържането на основните ни физиологични функции (кръвообращение, дишане, мозъчна дейност). Вторият – с преработката на хранителните вещества. А третият е свързан с физическата активност. Повлияем ли на него – влияем и на метаболизма си.

Коментирай