Здраве и красота

Киноа – непозната и екзотична

Опитайте киноа в супи, салати, основни ястия и десерти и ще се влюбите в нея

03.12.2012г. / 13 40ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Киноа е зърнена култура, която била отглеждана вече 3000 години преди нахлуването на испанските конкистадори в Новия свят. За съжаление те не оценили достойнствата й. Корабите били натоварени главно с картофи и царевица – едни от основните американски храни, които европейците консумирали по онова време. За разлика от рафинираните брашна и ориз, киноа съдържа два пъти повече протеини, както и ненаситени мазнини, витамини от групата B и много минерали.

Свързани статии

След проявения интерес и множество изследвания в университети в САЩ е доказано че киноата съдържа всички аминокиселини, необходими за изграждане на мускулните влакна.

Ако все още се колебаете дали да опитате киноа, ще добавим, че тя не се нуждае от пестициди и торове, за да бъде успешно отглеждана. Приготвя се изключително лесно, като се изсипва във вряща подсолена вода и се оставя за 20 минути. Оцежда се и охладена може да се прибавя към салати, супи, гарнитури и т. н. Може да се използва и за приготвяне на десерти.

Освен че е много полезна, киноата е и вкусна като ориз, но с по-фина консистенция. Направете екзотична салата като към една купа с охладена киноа прибавите краставици, маслини, парченца сирене, зехтин и лимонов сок. Добър апетит!

Коментирай