Здраве и красота

Бели зъби? – да, но не с домашни рецепти!

Обелки от цитрусови плодове и сода бикарбонат – по-добре не!

04.12.2012г. / 16 03ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Липсата на ослепителна 24-каратова усмивка – едно от нещата, които пречат на много хора да се усмихнат. При такива обстоятелства, много често ни идват какви ли не идеи на ум – бабини рецепти, съвети от народната медицина, разговор с приятелка или от списание, а най-вече от консултации в интернет, защото се търси по-икономичният вариант. Но, оказва се че домашните рецепти постигат обратен ефект. Нека развенчаем някои митове за лесно и евтино избелване, като например използване на кори от цитрусови плодове, сода бикарбонат или различни растителни сокове.

Свързани статии

От Аржентинската асоциация на дентолозите предупреждават, че трябва превантивно да се работи за запазване на зъбната структура. За тази цел трябва да се избягва това, което предизвиква абразията. Това са най-вече храните, съдържащи киселини.

Недоброто храносмилане, проблеми на чревния тракт или стомаха могат да играят отрицателна роля върху здравината на зъбния емайл. Така също трябва да се избягва содата бикарбонат и абразивните пасти. Вярно е, че първоначално содата има избелващ ефект, но прави зъбите ви порести и крехки.

Смученето на парчета цитрусови плодове и търкане с кората им е вредно, защото има корозивен ефект. В този смисъл не трябва да използваме и пасти с цитрусови екстракти, както и силно избелващите – така наречените „магически“.

Голяма вреда оказва стомашният сок, тоест всячески трябва да се избягват храни, които предизвикват отделяне на стомашни киселини към устата.

Всъщност дори и самите зъболекари признават: чисто бели зъби не съществуват в природата, но можете да постигнете добър ефект в тази насока само под наблюдение на специалист и чрез доказано безвредни продукти.

Коментирай