Здраве и красота

Десетдневна диета за борба с целулита

Каква е тайната на борбата с портокаловата кожа?

11.12.2012г. / 10 38ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Целулитът тормози всички. Всички, които му обръщат внимание. И при пълни и при слаби жени, никой не е подминат. Но ако спазваме няколко прости правила в храненето, бързо може да се отървем от този нелицеприятен проблем.

Каква е тайната?

Балансирана диета с витамини, минерали и въглехидрати. Докато спазваме този вид диета или хранителен режим не бива да употребяваме продукти, които способстват за образуването на свободни радикали и предизвикват натоварване на черния дроб или бъбреците. Важно е и да се съблюдава да не се задържа вода в организма.

Свързани статии

С една дума да не се консумират продукти, които спомагат за образуване на целулит. За такива се смятат следната плеяда от вкусотии: пушените шунки и меса, колбасите, мазни меса.

Трябва да се има предвид, че във всяко месо може да има мазнина. Като не мазно се препоръчва пилето, но само ако е варено. Например пилето на грил има доста мазнина, както и всякакви други меса с кожа или хрупкаво запечена коричка. Към целулитообразуващите се числят и други благинки като алкохол, всякакви видове полуфабрикати, тестени продукти, захар, маргарин, различни апетитни маринати, всякакви видове изкуствени подправки и добавки, както и прекалено многото сол.

Най-трагичното идва сега – шоколадът и кафето също се отразявали неблагоприятно на красотата на дупето – не стига, че го правят дебело, ами и нашарено. И после кажете, че сладките грехове не се наказват!

А кои са препоръчителните продукти, с които да се храним?

  • Плодове – пресни и сушени
  • Бобови растения
  • Пълнозърнести продукти
  • Храни, богати на протеини: месо, риба, морски дарове, яйца, нискомаслени млечни продукти
  • Богати на мазнини: семена, ядки, растително олио

Някои ентусиасти смятат, че за 10 дни могат да се отърват от целулита и може би е напълно възможно – само някой трябва да опита.

На нечетни дни трябва да се ядат само плодове и зеленчуци. Закуска – само плодове, обяд – само зеленчуци, вечеря позволено е и зеленчуци и плодове.

В салатите може да се слага малко мазнина и кълнове.

На четните дни трябва да се ядат плодове (без банани) и каквото друго си изберем от списъка с препоръчителни продукти. Единственото условие е да не се прекалява с количеството.

Разбира се винаги при такива експерименти е добре да се консултираме с диетолог или с лекар. Важно е да знаем, че не е невъзможно да се разделим с целулита.

А още по-обнадеждаващото е, че е възможно само с промяна на хранителния режим.

Коментирай