Здраве и красота

НЗОК ще плаща скенер и инвитро процедурите през 2013

Новите услуги, които ще поеме националната здравна каса

18.12.2012г. / 17 19ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от следващата година ще плаща за инвитро, ваксинопрофилактика, интензивно лечение в болниците и някои други нови дейности, въпреки че Националният рамков договор за следващата година няма да бъде подписан заради отказа на Българския лекарски съюз. Това съобщи на пресконференция председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова, съобщава Dnes.bg.

Свързани статии

Здравният министър Десислава Атанасова заяви, че министерството има пълната подкрепа на пациентските организации за прехвърлянето на дейностите към НЗОК. Тя уточни, че по отношение на инвитро процедурите пациентите задължително ще трябва да доказват своя здравноосигурителен статус и лицата трябва да са здравноосигурени. За интензивните грижи, за които от догодина ще плаща НЗОК, ако се оказват на неосигурено лице, ще бъдат заплащани от бюджета на Министерство на здравеопазването чрез трансфери на касата към ведомството по същия начин, както се процедира при неосигурените родилки.

През следващата година се запазва и нивото на доплащане от страна на пациента, а средствата в бюджета за дентална помощ са увеличени с 5 100 000 лв. спрямо 2012 година.

Коментирай