Здраве и красота

Болезнена менструация – как да си помогнем

Как да успокоим болките при месечния цикъл

04.01.2013г. / 13 54ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Болките при менструация могат да бъдат от леки до много силни, понякога съпроводени с адско главоболие, световъртеж, гадене и повръщане. Какво ги причинява и как можем да ги успокоим? Ето няколко мнения на гинеколози:

Свързани статии
  • Заседнал начин на живот и работа, която изисква седяща поза по цял ден. Причината е в застоя на кръвта, недостатъчното кръвоснабдяване на органите в малкия таз.
  • Смъкване на матката или други физиологични процеси.
  • Наличие на възпалителни заболявания на органите в малкия таз, проблеми с ендокринната система, недостатъчност или свръхниво на хормоните.
  • Наследственият фактор – ако майката е имала болезнена менструация, много е вероятно и при дъщерята месечният цикъл да протича по същия начин. Това отново е свързано с особености на физиологията и общата предразположеност към дадени „семейни“ заболявания.
  • Стресът, вълненията, депресията също може да се окажат причина за болки през цикъла.

Решение на проблема има – запишете си час при гинеколог, който ще ви направи изследвания – анализ на кръв и урина, микрофлората и ултразвук.

Профилактика

Пазете детеродните си органи – в студените месеци се обличайте топло и забравете за минижупите и тесните дънки. Честите цистити също причиняват болки през менструацията.

Болките могат да се облекчат с редовно занимание със спорт – включително и домашна гимнастика – достатъчни са 10 минути гимнастически упражнения на ден. Ако нямате желание да скачате и тичате, правете упражнения за корема: коремни преси, от тилен лег повдигайте двата крака към главата и други подобни движения. Те ще предизвикат прилив на кръв към органите на малкия таз, което ще намали значително болезнените усещания.

Разходки на слънце, „поемане“ на витамин D или разходки без слънце – във всяко време на годината, съчетани с дълбоко дишане, за да се насити кръвоносната система с кислород.

Прием на витамини – за това се посъветвайте с гинеколога си.

Пълноценен сексуален живот. Редовният секс намалява силата на болките при менструация.

Бърза помощ

Стоплете зоната около малкия таз – с помощта на пластмасово шише, напълнено с топла вода и завито в хавлиена кърпа. След това вържете на кръста си вълнен шал/пуловер.

Болкоуспокояващо хапче – когато болката е непоносима, таблетките винаги помагат най-бързо.

Масаж на кръста и около гръбначния стълб.

Движете се, ходете, танцувайте – мускулните спазми преминават по-бързо когато се движите и променяте положението на тялото си, отколкото ако седите или лежите.

Коментирай