Здраве и красота

Лукът в борбата с грипа

Древното оръжие против белодробни инфекции

14.01.2013г. / 15 20ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Това, което бабите и прабабите ни са открили инстинктивно и са прилагали успешно, вече има в наши дни и своето научно потвърждение. Лукът помага за предпазване от грип и за облекчаване на симптомите му.

Първото нещо, което веднага можете да направите за себе си и семейството си е да го добавите като съставка на почти всяка супа и ястие, които приготвяте през зимния сезон. Това ще е един вид ваксина за малки и големи против грип. При това с гарантирано положителни резултати. Как точно лукът се бори за здравето ни?

Свързани статии

Преди повече от хиляда години древната аюрведична и китайска медицина е открила и оценила противовъзпалителните му свойства. Древните гърци пък чрез натриване с него са лекували дори болки в мускулите.

Има теории, според които суровият лук абсорбира микробите от въздуха и така предпазва организма ни от тях. Според някои обичаи парченца лук се препоръчвало да се слагат нощем до леглото и на други места из къщата, за да предпазва от грип.

Дори Световната здравна организация е признала лечебните свойства на лука при бронхити, кашлица и белодробни инфекции. Най-полезен е като се нареже ситно или намачка и се изчакат няколко минути преди консумацията, защото при съприкосновение с кислорода се образуват допълнително още лечебни съединения.

Противовъзпалителните и антивирусни свойства на лука, както и способността му да неутрализира вредните за тялото свободни радикали го правят успешен лек против много, не само сезонни, но и хронични заболявания като различни видове алергии. Този изключителен зимен супер зеленчук заслужава своето подобаващо място на трапезата ни през цялата година.

Коментирай