Здраве и красота

6 храни, които прочистват черния дроб

Чесън, ябълки, грейпфрут, лимони и броколи са първи приятели на черния дроб

29.01.2013г. / 17 30ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Черният дроб безспорно е един от жизненоважните органи в човешкото тяло. Всички знаем, че наред с многото си други функции, той се грижи за изхвърляне на токсините от тялото ни. Ако преяждаме или често се храним с консервирана или пържена храна, рискуваме да го претоварим и да затрудним работата му. Като добавим и факта, че повечето от нас са принудени ежедневно да дишат замърсения въздух в градовете и да се справят с високите нива на стрес, на който ни подлага динамичния ни начин на живот – ето ви достатъчно фактори за затормозен и натоварен черен дроб.

Как можем да го предпазим от проблеми или да облекчим вече възникналите? С подходяща храна, разбира се. Консумирайки редовно следните храни ще си осигурите здрав и добре функциониращ черен дроб.

Чесън

Само няколко скилидки от този лют и ароматен зеленчук са в състояние да активират чернодробни ензими, които помагат на тялото ни при изхвърлянето на токсините. В чесъна се съдържат големи количества алицин и селен – вещества, стимулиращи пречистването на дроба и активиращи имунната ни система.

Грейпфрут и лимон

Тези богати на витамин C цитрусови плодове подпомагат естественото изчистване на черния дроб, стимулирайки производството на съответни ензими в него. Чаша прясно изцеден сок от грейпфрут и/или лимон сутрин е прекрасно пречистващо тялото и зареждащо с енергия средство.

Червено цвекло и моркови

Изключително богати на флавоноиди и бетакаротин, тези зеленчуци стимулират и подобряват цялостната функция на черния дроб.

Зехтин

Студено пресованият зехтин (както и ленено, слънчогледово или сусамено студено пресовано масло) съдържа в големи количества фосфолипиди, флавоноиди и хлорофил, които подпомагат работата на черния дроб при изчистването на организма ни от натрупаните отрови.

Зеле, броколи и карфиол

Редовната консумация на тези кръстоцветни зеленчуци ще увеличи количеството на глюкозинолат-фитонутриенти в организма ни, а те подпомагат всички детоксикиращи процеси в него. Рискът от ракови заболявания значително намалява, тъй като тези естествени ензими помагат за прочистване на тялото ни и от канцерогенните токсини.

Ябълките

Този любим на много от нас и леснодостъпен плод ни помага да се борим успешно както с куп болести, така и със старостта. Това е благодарение най-вече на съдържащия се в ябълките пектин. Той има свойството да се свързва с токсините, които се произвеждат при разграждане на храните в човешкия организъм и да съдейства за изхвърлянето им от него. Така грижейки се за стомашно-чревния ни тракт, ябълките улесняват цялостната функция на черния дроб.

Коментирай