Здраве и красота

12 вида гимнастика за отслабване

Голям избор за женски упражнения – от класика през стриптийз до детска количка

30.01.2013г. / 15 41ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Гимнастическите упражнения не са полезни само за отслабване, но основно заради това ги започваме. Знаем за множеството им ползи за здравето на тялото и духа и за стройната фигура. Остава само да си изберем един вид, а може и да ги сменяме и комбинираме. Важното е да започнем.

1. Класическа гимнастика – упражнения в познатия ни, свободен стил. На по-старото поколение е известна и като „Ведрина“, която се правеше в детските градини и в училищата. Раздвижва мускулите и ставите, увеличава подвижността.

2. Ритмична гимнастика – двигателни упражнения с помощни средства – гирички, топка, обръч, ластик, точилка. Развива чувството за ритъм, подобрява гъвкавостта и подвижността.

3. Танцувална гимнастика – балетни и танцувални стъпки под звуците на различна музика – бавна и по-бърза. Увеличава гъвкавостта, укрепва мускулите. Тук влиза и аеробиката, която стимулира кръвообращението, насища организма с кислород.

4. Стречинг – комбинация от йога, балет и съвременни танци – бавни движения на фона на спокойна музика. Тук влиза и пилатес. Отделя се голямо внимание на дишането, което трябва да бъде бавно и дълбоко. Упражненията подобряват дишането и кръвоснабдяването на целия организъм – органи, мускули и кожа, повишават еластичността на мускулите.

5. Слим гимнастика – от slim – строен. Нова тенденция, която комбинира гимнастика и бодибилдинг. Първо се изпълняват гимнастически упражнения, а след това се прави силова тренировка. Натоварват се мускулатурата на гърба, кръста, корема, бедрата и прасците.

6. Бокс гимнастика – да, и жените се увличат по нея! Прилича на обикновената тренировка по бокс – удари по боксова круша, но съпроводени с танцувални движения. Укрепва мускулите и увеличава скоростта на реакция.

7. Езотерична гимнастика – основава се на древни танцувални движения, взаимствани от паневритмията и славянски танци. Особеното при нея е, че главно работи за отваряне, развитие и балансиране на енергетическия поток. Главна роля играе дишането.

8. Стрип гимнастика – точно копира движенията в стриптийз танц. Идеята на този вид танцувални упражнения, извършвани под звуците на подходяща музика, е заедно с раздвижването на тялото и свалянето на дрехите, една след друга, докато останете по бельо, е емоционално освобождаване. Преодолява се сексуалната стеснителност, засилва се сексапилната самочувствие. Тренират се мускулите, тялото се разтяга и се подобрява чувството за ритъм.

9. Кулинарна гимнастика – танци в свободен стил в кухнята, между печката, мивката и хладилника. С прибрани коси в опашка или на кок, с трико или с кухненска престилка, тялото се раздвижва, мускулите се тренират, повишава се тонусът, докато яхнията къкри на котлона.

10. Бодилекс – гимнастика за отслабване. Упражненията са само дихателни – упражнява се дишане с диафрагмата и постепенно задържане на дишането.

11. Бели денс или кючек – също много популярен вид гимнастика в спортните зали. Купонът тече по трика и полички – докато танцувате, отслабвате.

12. Гимнастика с детска количка – подходяща е за майки с бебета и малки деца, които се возят в количка. Докато бебето си лежи, мама използва опората на дръжката и прави упражнения, като в същото време хвърля едно око на мъничето.

Коментирай