Здраве и красота

8 причини да чувстваме постоянна умора

Здрави, бодри и работоспособни – как да поддържаме тройното правило през всички сезони

04.02.2013г. / 11 22ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Умора и сънливост изпитват всички, дори енергичните, оптимистите и работохолиците. Липсата на жизненост е налице при учениците, студентите, младите хора и при по-възрастните – никой не е пощаден. Когато състоянието се проточи повече от няколко дни, вече става дума за хронична умора. Ето кои са най-честите причини за нея:

Липса на радост

Животът не е само труд и грижи. Намерете време и възможности да си доставяте радост, търсете удоволствията – кратки, дълги, платени, безплатни – всякакви. Веселите емоции дават усещането за пълноценност и бодрост.

Свързани статии

Обезводняване

От много работа забравяте да пиете вода. Или обратното – спите цял ден, мързелувате или сте навън по цял ден и не се сещате за живителната течност. Независимо от типа на физическата активност, трябва редовно да пиете H2O – през целия ден на равни интервали. Светлият цвят на урината ви ще ви покаже, че пиете достатъчно.

Обездвижване

Движението храни мускулите и клетките с кислород, което осигурява виталност на цялото тяло. Както се храним и къпем всеки ден, така трябва да спортуваме – гимнастика плюс разходка.

Много кафе

В малки дози кофеинът подобрява вниманието. Голяма доза от него действа обратното – повишава пулса, артериалното налягане и предизвиква чувство на умора. Независимо от възрастта и килограмите на човек, счита се, че 2 чаши кафе на ден е здравословната доза.

Заболяване на щитовидната жлеза

Проверете си щитовидната жлеза, тъй като тя контролира обмяната на веществата в организма и когато не работи в норма, може да предизвиква чувство на отпадналост и умора.

Анемия

Кръвен тест ще покаже дали имате анемия. Загубата на кръв по време на месечния цикъл също може да доведе до желязодефицитна анемия. Засилете приема на храна, богата на желязо: червено месо, морски продукти, боб, зърнени храни.

Калорична и разнообразна храна

Ако във всекидневното ви меню липсват достатъчно калории, витамини и минерали, това може да бъде причина за хронична умора. Ако пропускате хранения, ядете на крак или много малко количество, няма откъде да вземете сили.

Достатъчно сън

Не по-малко от 7-8 часа на денонощие е оптималното време сън, което трябва да си осигурите. Нощната почивка трябва да е спокойна и дълбока – ако хъркате, страдате от безсъние или редовно сънувате кошмари, сънят не е пълноценен.

Коментирай