Здраве и красота

Непознатите лечебни свойства на хумата

Как да пием зелената хума?

12.02.2013г. / 09 30ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всички знаем за вълшебните свойства на хумата под формата на различни маски за лице, тяло и коса, но малко от нас са я изпробвали за вътрешна употреба.

Хумата се прилага при различни болести на храносмилателната система като колит, гастрит, язви и др., при заболявания на черния дроб и кожни заболявания. Единствено не се препоръчва при злокачествени тумори.

Правилото е, че при употреба на хума не трябва да се пие алкохол, да се яде месо и по възможност да не се съпътства с употреба на медикаменти. Ето защо е добре преди да започнем лечение с хума да се консултираме с лекар.

 

Свързани статии

За вътрешна употреба се прилага основно зелената хума. Добре е хумата да е на фин прах.

Ако няма други предписания, хумата се пие по една кафена лъжичка в половин чашка вода. Разбърква се и се оставя да престои, а след 15 минути отново се разбърква и се пие на малки глътки. В зависимост от нуждите може да се пие преди или след хранене. Освен във вода може да се разтвори в хладък билков чай, медена вода, гроздов сок, мляко, лимонов сок. Единственото, което не бива да правите е да пиете хумата, разтворена в горещи напитки. Е, не е най-приятното питие, на много от нас ни се струва непривично да пием кал, но както се казва „търпи бабо, за здраве“. В крайна сметка е важно да има положителен ефект.

Хумата може да се пие в продължение на месеци, но на всеки 20 или 30 дни трябва да се прави почивка от 10 дни.

Тя е евтина и достъпна и единственото усилие, което трябва да направим е да проучим по-добре как да я използваме, в зависимост от конкретните ни нужди. От там нататък до положителния резултат ни дели само нашето постоянство и упоритост.

Коментирай