Здраве и красота

Съвети за правилно здравословно хранене

Закуската е задължителен елемент

28.02.2013г. / 15 20ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Доц. д-р Веселка Дулева, дм, Национален консултант по хранене и диететика, Началник Отдел „Храни и хранене“, НЦОЗА, подкрепя стремежа на Зърнени закуски Нестле за подобряване на хранителните стойности на продуктите си за деца. „Основен аспект на европейската хранителна политика е реформулирането на храните с цел понижаване съдържанието на захар, наситени мазнини и сол и повишаване на полезните им съставки“, споделя доц. Дулева. „Зърнените храни са важен източник на енергия, като пълнозърнестите видове са по-богати на полезни за здравето хранителни вещества – растителни влакнини, витамини и много минерални вещества.“, допълни тя.

Свързани статии

Журналистката Ива Дойчинова, също подкрепи кампанията, като сподели своя личен опит на родител на две момиченца в училищна възраст. „Сутрешната закуска е много важна, тъй като помага за презареждането на тялото и ума с енергия и хранителни вещества след сън. Знаем, че в нашето забързано ежедневие много хора пропускат това важно за деня хранене. Смятам, че хранителните навици се изграждат в семейството и затова е важно ние да дадем примера на нашите деца и да изградим навика на балансирано хранене.“, каза тя.

Балансираната и разнообразна закуска за деца е сред най-важните предпоставки за тяхното правилно израстване и развитие.

Препоръки за здравословно хранене на населението в България, според доц. Дулева:

  • Консумирайте разнообразна храна
  • Не пропускайте сутрешната закуска, хранете се редовно
  • Консумирайте пълнозърнести продукти
  • Консумирайте повече зеленчуци и плодове
  • Приемайте ежедневно мляко и млечни продукти

Не пропускайте сутрешната закуска, хранете се редовно

Закуската:

  • Сутрешната закуска е много важна, тъй като след дългия нощен сън организмът се нуждае от зареждане с енергия и хранителни вещества. Тя е чудесно начало на деня и осигурява енергия за учене, игри и спорт.
  • Редовното хранене е важно за бодрост, енергия и концентрация през целия ден, за поддържане на здравословно тегло и добро здраве, като не бива да се пропускат и другите основни хранения – обяд и вечеря, както и подкрепителните закуски между тях.
  • Един добър избор са зърнените закуски, приготвени с пълнозърнести видове брашна, с намалено съдържание на захар, сол и мазнини, съчетани с мляко или плодов сок.

Зърнените храни

Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия, предпочитайте пълнозърнести видове

  • Зърнените храни (хляб, макарони, спагети, ориз, царевица, овесени ядки и др.) са основни растителни храни за човека, доставят хранителни вещества и основната част от енергията за деня.
  • Те са богати на въглехидрати (60 – 80%), съдържат също белтък (7-11%), но са бедни на мазнини.
  • Енергийната стойност на зърнените храни е сравнително ниска, ако към тях не се добавят мазнини.

Подходящ избор за здравословно хранене

  • Пълнозърнестите видове храни са по-богати на полезни за здравето хранителни вещества – растителни влакнини, витамини и много минерални вещества.
  • Растителните влакнини, които се намират в обвивката на зърната:
    –стимулират функциите на стомашно-чревния тракт и намаляват риска от запек, хемороиди и някои ракови заболявания.
    –засилват усещането за ситост, намаляват чувството за глад и по този начин понижават риска от увеличаване на теглото
  • Овесените ядки и ръжените брашна са богати на разтворими влакнини, които свързват холестерола в храната и допринасят за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
zdrave.sport ( преди 10 години )
незнам каква диетология е това да се дават съвети за тъпкане с въглехидрати при това да се водят за здраволсловна закуска пълно безумие.........Както някой хора знаят простият въглехидрат се превръща в тялото в ЗАХАР ......вдига нивата на инсулина и .......Правилната закуска е балансираната закуска чиято основна част е белтъкът който в спагетите и "здраволовните *** го няма" Тъпчете децата с *** и ще затлъстеят от рано да не говорим за диабети и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати