Здраве и красота

Какво трябва да знае интелигентната жена за менопаузата

Полезни съвети за справяне с този неизбежен за всяка жена период

01.03.2013г. / 13 26ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Да започнем с това, че менопаузата е естествен биологичен процес, а не заболяване. В никакъв случай не бива да смятате, че с настъпването й идва краят на вашата младост и сексуалност. Средностатистически менопаузата настъпва на 52 години, но още след 40-годишна възраст производството на хормона естроген в женския организъм започва бавно да намалява. За жалост само около 1/3 от жените успяват да се приспособят естествено към настъпващите промени и усещат минимален дискомфорт през този период. Трябва да приемем факта, че природата е определила да прекараме почти половината си живот след менопаузата и да направим възможното тази част от него да е красива и пълноценна.

Прието е да се изчака да мине една година от последния менструален цикъл, за да е сигурно, че яйчниците вече не могат да произвеждат яйцеклетки. Тогава със сигурност може да се каже, че е настъпила менопаузата. През този период нивата на женските полови хормони естроген и прогестерон, които основно се синтезират в яйчниците, драстично намаляват. Недостигът от тях води до редица психофизични проблеми, изразяващи се в топли вълни, лесна уморяемост, нарушения на съня, емоционална нестабилност, раздразнителност, депресивни състояния.

Свързани статии

Някои от тези симптоми на менопаузата са временни и отминават с приспособяването на организма ни към тях, но на другите, по-постоянни промени трябва да се обърне специално внимание. Намаленото количество на естрогените не позволява правилното усвояване на калция от организма и в добавка води до увеличаване нивото на холестерола в кръвта. Извода, който можем да си направим е, че жените в менопауза са с повишен риск от развитие на остеопороза и заболявания на сърдечносъдовата система.

От изключителна важност е набавянето на достатъчно количество калций на организма. Това ще ни предпази от загуба на костна плътност и нежелани фрактури на костите. Жените под 45 годишна възраст се нуждаят от 1000 мг калций на ден, а тези над 45 – от 1400 мг. С кои храни можем да си набавим необходимата дневна доза калций? На първо място това са млечните продукти (нискомаслено мляко, сирене и най-вече козе мляко) и някои зеленолистни зеленчуци (спанак, зеле ). Сусаменото семе е ненадминат източник на калций – около 1000 мг се съдържат в 100 г от продукта. Други храни, богати на калций са бадемите, лененото семе, соята и соевите продукти.

Задължително е да знаем, че в периода на менопаузата витамин D е от изключителна важност за тялото ни. Без него калцият не може да се абсорбира от организма. Препоръчителната доза витамин D е 600-800 IU (международни единици) на ден. Не са много храните, които могат да ни го осигурят – черен дроб, сирене, яйца, риба. Незаменим източник на витамин D е слънцето. Двайсетминутна разходка на слънце помага на организма ни да произведе голяма част от необходимата дневна доза витамин D.

Редовните физически упражнения са задължителна точка от дневния режим на всяка жена в периода на менопаузата. От една страна те ще ни осигурят добра мускулатура, която ще ни помогне да опазим костите си здрави, а от друга – ще подпомогнат поддържането на нормалните ни килограми. Намаляването на нивото на естрогени води до забавяне на обмяната на веществата в организма ни. За да се предпазим от нежелана промяна на теглото и формата на тялото си трябва да намалим с около 300-400 количеството калории, които приемаме на ден и да не пренебрегваме физическите тренировки (или поне да ходим пеша по 30-40 минути дневно).

Има случаи, при които е наложително прилагането на хормонозаместителна терапия за преодоляването на климактеричните симптоми. През последните десетилетия са проведени многобройни изследвания и проучвания отнасящи се до ползите и вредите от този вид терапия. Решението да я предприеме е лично за всяка жена и то трябва да е добре обмислено с помощта на нейния гинеколог и личния й лекар.

Фармацевтичните компании предлагат и голямо разнообразие от лекарствени фитопрепарати, които облекчават симптомите на менопаузата. Те са получени на базата на извличане на изофлавоните от редица растения, това са растителни естрогени присъстващи най-вече в соята, червената детелина и зеления чай.

Коментирай