Здраве и красота

Диета „Излъжи мозъка“

Отслабване с миниатюрни парчета храна

11.03.2013г. / 10 18ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

За да отслабнете, трябва храната да е нарязана на малки парченца. Това съобщават диетолози от университета в Аризона. Специалистите са провели изследване, което включвало две групи хора. На първата група било предложено ястие с голямо парче храна, а на втората – храната била раздробена на малки парченца.

Свързани статии

Резултатите показали, че хората от първата група имали голям апетит и ниско ниво на засищане, т. е. докладвали, че са останали гладни и биха искали да хапнат още. Втората група изяла храната си с по-малко настървение и не поискали още, съобщава Globalscience.

Авторите на изследването обясняват, че става дума за така наречения ефект на визуалната лъжа. При еднакъв обем храна човешкият мозък възприема нарязаната порция като по-голяма. Освен това човек дъвче малките парчета по-внимателно, което води до по-добро засищане на стомаха.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Магнолия ( преди 10 години )
В това "излъгване на мозъка" играе роля и броя на изядените парчета.Понеже малките са повече на брой от голямото, това сигнализира на мозъка, че приетото количество е достатъчно. Така се обяснява и гладът на хората от първата група. Наскоро четох за експеримент с един цял шоколад и няколко малки парченца. Резултата е същия като при този опит- малките парчета засищат по- добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар