Здраве и красота

Преборете лошия дъх

Понякога са необходими комплексни мерки срещу лош дъх на устата

20.03.2013г. / 15 50ч.
Нина Иванова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Сред основните причинители на лошия дъх са безспорно бактериите в устата, които са меко казано хиляди на брой. Прибавете недобра устна хигиена, заболявания на венците, нелекувани зъби, неправилно хранене, общи заболявания и картинката става много неприятна, както за вас, така и за хората, с които общувате.

Първото което може да направите е да се уверите, че причината не е здравословна. Ако нямате оплаквания, зъбобол, общото ви състояние е добро, тогава причината е някъде другаде. За да преборите лошия дъх, трябва да се въоръжите с търпение и постоянство, така че да постигнете добър резултат.

Започнете с често миене на зъбите и задължително ползвайте конец за зъби след хранене, а не дървени клечки за зъби. Едно руло дентален конец не е скъпа инвестиция – спокойно ще намерите такъв за 2 лева и ще го ползвате цяла година. Но важното е наистина да го ползвате, защото той е тънък и успява да проникне в междузъбните пространства, в които клечките не могат и само разраняват венците ви.

Втората стъпка е след миене на зъбите винаги да чистите и езика. Върху него остават много бактерии и остатъци от храна/напитки, особено от кафе, и причиняват неособено приятна миризма. Чистенето на езика може да направите с четката за зъби или с обратната й страна с гумени четчици. Вече се продават най-разнообразни видове за всеки вкус.

Винаги изплаквайте устата след хранене. Много често през деня, когато сме на работа, нямаме време и възможност да мием зъбите или да ги чистим с конец, но това не пречи да изплакваме устата с вода. Хидратирате се, освежавате се и премахвате „ароматите“.

Не разчитайте само на дъвки. Много хора използват дъвките, за да замаскират лошия дъх. Това върши работа, но само временно. В един момент той си пробива път и отново ще пречи на комуникацията ви с хората около вас. Ако причината е здравословна, посетете стоматолог задължително. Ако ли не, трябва да промените хранителните си навици и устната хигиена. Веднага.

Свързани статии

Храната – основна причина. Ако нямате налице здравословни проблеми, чистите зъбите редовно и правилно, но все пак усещате неприятен мирис в устата. Причината тогава търсете в храната. И ако храни като чесън и лук не ви изненадват, то знаете ли, че хората, които консумират редовно месо, също са предразположени към лош дъх. Богатото на протеини меню също благоприятства лошия дъх, заради кетозата, която предизвиква. Това състояние се получава, когато организмът не приема нужното му количество въглехидрати. Ако приемате под 100 грама въглехидрати на ден, то сте застрашени от кетоза, която от своя страна почти сигурно довежда лош дъх.

Зелен чай вместо кафе. Той освежава и разсънва, също както кафето, но по-важното е, че премахва лошия дъх, за разлика от кафето, което допринася за него.

Коментирай