Здраве и красота

Със или без сутиен – за и против?

Сутиените не предотвратяват отпускането на гърдите

08.04.2013г. / 11 20ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Кои са причините, поради които жените носят сутиен ежедневно? Ето разнообразни отговори от анкетирани жени:

1. „Защото сутиенът ми поддържа бюста."

2. „Защото се чувствам неприлично на публични места без него."

3. „За да прикрия зърната си, които личат под дрехите."

4. „Притеснява ме мисълта, че гърдите ми ще се отпуснат."

5. „Защото искам да създам впечатлението за по-голям бюст."

6. „Защото кърмя и трябва да нося сутиен за кърмачки."

Прочетете какво имат да кажат специалистите като коментар към всяка една от посочените причини.

Свързани статии

1. Митът отпреди столетия, че корсетът трябвало да „придържа“ коремните мускули на жените е идентичен с този за сутиена. За жените с по-голям бюст, разбира се, би било по-удобно да носят нещо, което ги придържа, особено когато става въпрос за тичане или какъвто и да е вид спорт, изискващ активно движение.

Изборът на сутиен трябва да бъде много внимателен, на първо място мислете за удобството. Не трябва да стяга или да убива. Също така, давайте на гърдите си време да си „починат“ от сутиена. Сваляйте го, когато сте у дома или най-малкото, докато спите.

2. Това твърдение всъщност е в контраст с идеята за сексуалната природа на сутиените. Замислете се колко жени използват сутиена и облеклото си, за да наложат сексуалността си и колко носят сутиен, защото смятат, че не е редно да се показват без него. Толкова ли пряко свързани са моралът и бельото ни? Разпространено е схващането, че гърдите са неприлична част от тялото и че трябва да бъдат прикривани.

На кърмачките понякога се налага да хранят бебето си на публични места – трябва ли да се чувстват неудобно от това? Странно е, че все още има хора, които намират за нередно да се показва нещо, което ни е заложено по природа – кърменето.

3. Много жени, които не одобряват сутиените, продължават да ги носят, заради това, че се чувстват неудобно от зърната си. Има алтернативен вариант – специални силиконови листчета, които покриват само зърната. Хората гледат на тази част от гърдата като на нещо едва ли не нецензурно. Защо обаче за мъжете няма проблем да показват зърната си, докато жените трябва да страдат от притеснения? Освен това, грешно е да си мислим, че когато зърната на човек са изпъкнали, това непременно означава, че е възбуден.

4. Грешно разпространена е идеята, че с носенето на сутиен гърдите ще останат стегнати и няма да се отпуснат. Дори има твърдения, че сутиените биха могли да имат обратния ефект на очакваното. Една от посочените причини, е, че в гърдите няма мускулна тъкан, а фиброзни жили, наречени лигаменти на Купър, и съответно няма как да се съкращават, както мускулите. Ако постоянно има нещо, което изкуствено подпира гърдите и не позволява да „използваме“ за тази цел въпросните лигаменти, то те в един момент биха атрофирали и би се стигнало до отпускане на гърдите.

Освен това, лошо подбраният, неудобен сутиен също има негативно влияние, защото кара тъкани от гърдите да „мигрират“ и да оформят различни на вид гърди. Редно е жените да разберат, че няма нищо ненормално в отпускането на гърдите от определена възраст нататък и че сутиените няма да „спасят“ положението, а просто ще му придадат по-различен облик.

5. Търсенето на сутиен, който да създава впечатление за по-голям бюст в наши дни започва от тийнейджърските години на момичета, чието самочувствие страда, ако гърдите им не са „достатъчно големи“. За жалост обществото ни е наложило големите гърди едва ли не като обект на възхвала и много трудно едно младо момиче може да осъзнае, че физиката и психиката му тепърва ще се развиват. Трудно е и за жена, която дълги години от живота си е изглеждала по един начин със сутиен, да бъде самоуверена и доволна от външния си вид без него.

6. На бременните жени и на кърмачките като цяло се препоръчва да си закупят специален сутиен, въпреки че няма медицинска причина да го правят. Разбира се, става въпрос и за личен избор – с такъв сутиен капките мляко по гърдите не личат и се избягват много от недоволните и неодобрителни погледи на случайни минувачи.

Внимавайте обаче, защото сутиените за кърмачки могат да предизвикат изпълване на гърдите с кръв или сърбеж. Можете да слагате хавлиена кърпа под себе си на леглото и да не се притеснявате за петна от мляко по фланелката си у дома, за да избягвате носенето на специален сутиен поне вкъщи.

Дали ще носите сутиен, или не, това е ваш личен избор. Съобразете решението си с физиката си и чувството си за удобство. Не робувайте на закостенели обществени мнения, ако искате да тръгнете без сутиен – няма да се окажете извън закона за подобна постъпка.

Коментирай
Свободно време