Здраве и красота

Чесънът – чудото на медицината

В какви случаи да търсим помощ от чесъна?

10.04.2013г. / 16 15ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Смята се, че чесънът е бил използван в Древен Египет още през 3200 г. пр. Хр. Народите от Близкия изток не остават по-назад – чесънът е бил важна част от хранителния им режим и е бил използван като лекарство. Въпреки че сме „напреднала“ цивилизация, подобни дарове на природата няма как да бъдат пренебрегнати. Кои са причините все още да разчитаме на чесъна?

Борба с акнето

Нарязан или счукан, чесънът е идеално средство против акне. Чесънът отделя съединения, които прочистват кръвта и действат антибиотично. Дори да приемате някакви медикаменти против акнето си, чесънът може да бъде паралелно използван за ускоряване на процеса на лечение.

Здрава сърдечносъдова система

Свързани статии

Чесънът намалява холестерола и кръвното налягане. Следователно шансовете ни да преживеем сърдечен удар или да страдаме от сърдечна болест автоматично намаляват. Артериите и вените се прочистват, кръвта се разрежда и така тече по-лесно през тях. По същата причина се предотвратява образуването на съсиреци в организма.

Нисък холестерол

Вече споменахме, че чесънът намалява холестерола. В тялото си имаме липопротеини с висока и с ниска плътност или по друг начин казано – „добър“ и „лош“ холестерол. Благодарение на съдържащия се в чесъна алицин, нивото на лошия холестерол спада заедно с опасността, която крие той.

Предотвратява рак

Благодарение на съставките, съдържащи се в него, чесънът действа като антиканцерогенно средство. Предотвратява рак на дебелото черво, на стомаха, на панкреаса, на простатата и на гърдата. Не само възпрепятства появата на ракови образувания, но и се бори срещу налични такива.

Борба с инфекции

В чесъна се съдържат витамин c, B6, калий, калций, селен, магнезий, които убиват бактериите, гъбичните образувания и вирусите, които предизвикват разнообразни заболявания.

Здраво гърло

Чесънът действа като антиоксидант и благодарение на антибактериалните си свойства лекува кашлица, болки и сърбеж в гърлото и дори ларингит. В случай, че усещате болки в гърлото си, сдъвчете парче чесън или го приемете с ябълков сок или такъв от моркови, за да избегнете натрапчивата миризма.

Зъбобол

Чесънът действа болкоуспокояващо и помага много, когато става въпрос за болни зъби. Капнете масло от чесън или сложете счукани парченца на зъба, за да облекчите болезнеността.

Коментирай
5 rate up comment 0 rate down comment
aksinia ( преди 10 години )