Здраве и красота

До какви здравословни проблеми води заседналият начин на живот?

Обездвижването крие сериозни рискове

08.05.2013г. / 09 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Заседналият начин на живот може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Работата в офис в рамките на осем часа и общото обездвижване крият сериозен риск за здравето ни. Известно е, че тези, които работят на крак изгарят повече калории и това е напълно разбираемо.

Вижте кои са най-честите проблеми, следствие от неправилното хранене, обездвижване и стрес.

Риск от диабет

Стресовите ситуации могат да повишат риска от диабет тип 2. Онези, които през по-голяма част от времето седят, имат по-голям шанс да развият диабет. Седенето повишава риска и от инфаркт. Добре е през час-два да ставате и да се разхождате, за да стимулирате кръвообращението си.

Свързани статии

Столът на който седите трябва да е удобен и регулиран, така че възможно най-малко да напрягате гърба си и останалите части на тялото. Храненето на бюрото съвсем не е добра идея. По-добре се хранете изправени, така и храната ще се приеме по-добре от стомаха ви.

Хапвайте мюсли, мляко, повече пресни продукти и ядки, супи. Обилните и тежки обеди само ще влошат начина на работа на тялото ви. Менюто ви трябва да бъде балансирано.
Йога или друг вид раздвижване след работния ден ще помогне на тялото да се възстанови.

Сухота в очите

Напълно нормално е да я усещате, ако работите интензивно с компютър. Необходимо е да носите очила със специални предпазни стъкла, които щадят очите ви. Уморените очи могат да предизвикат главоболие.

По възможност на всеки 20 минути отделяйте за кратко поглед от монитора. Ако тези превенции не помагат се консултирайте със специалист. При нормални условия ние мигаме по 12 до 15 пъти в минута. Когато работим с компютър мигаме едва 7 пъти.

Разширени вени

Дългото седене повишава с около 50% риска от появата на разширени вени при жените. Тежестта в краката натоварва и останалите части от тялото. Попитайте вашия фармацевт за гел, който ще успокои напрегнатите крака след работния ден. Освен това в аптеките се предлагат и специални чорапи и чорапогащници.

Вечер обливайте краката с хладък душ като постепенно преминавайте към студен. Лекото повдигане на краката за няколко минути също има благоприятен ефект върху циркулирането на кръвта.

Ако все пак някъде са се появили капиляри или малки вени е добре да се консултирате със специалист. Иновациите в медицината предлагат лечение чрез лазер.

Не забравяйте, че това са сериозни проблеми, пред които всички сме изправени. Стресът и непознаването на проблематиката крият сериозни рискове. Балансът, който е добре да следваме, може да подобри, дори да премахне част от неприятните усещания, с които се сблъскваме всеки ден.

В основата на доброто здраве е добрата храна и движението.

Коментирай