Здраве и красота

Факти за кръвта или колко е важно кръводаряването

Общото между Нина Добрев, лятото и кръвта

03.06.2013г. / 12 00ч.
Аз жената
Факти за кръвта или колко е важно кръводаряването

Лятото е сезонът, през който има най-много нуждаещи се от кръв. Кампанията „Благо Даря“ на Националния център по трансфузионна хематология продължава в Сити център София. Екипът лекари ще бъде разположен отново на ниво партер в дясно от централния вход, в часовете от 11 до 16 часа на 31 май и 1 и 2 юни.

За какво се сещате, когато чуете думата „кръв“? Някои хора почти припадат само при мисълта, че може да се порежат, което пък предизвиква искрен смях у други. За тях кръвта е реквизит от популярната тв сага „Дневниците на вампира“ и по-скоро им навява мисли за красавицата Нина Добрев, отколкото за факта, че на всеки 2 секунди някой се нуждае от животоспасяващата течност. Знаете ли, че само 450 мл кръв могат да спасят три човешки живота. Звучи странно, някак нереално и много далечно, защото рядко се замисляме за подобни неща.

И защо да го правим? Ние сме просто човешки същества – устроени сме да мислим позитивно. Наближава лятото, времето, когато планираме почивката си. И все пак, има неща, които може да направим, които не ни костват много усилия, които отнемат малко време, които ще спасят нечий живот, които ще върнат надеждата на цяло семейство, защото ще запазят техния любим човек.

Свързани статии

Че кръводаряването е животоспасяващо е клише. Изтъркано или не – но е вярно. Може би сте попадали на многобройните призиви в социалните мрежи за спешна нужда от определена кръвна група, може би самите вие сте писали тези съобщения и горещо сте се молили за отклик. Тогава осъзнавате важността на кръводаряването. Защото най-рядката кръвна група е тази, която не е налична.

Ето още няколко важни факта за кръвта, които може би не знаете или сте позабравили:

- Една единица кръв може да бъде разделена на няколко компонента: червени кръвни клетки, плазма и тромбоцити и така да се помогне на трима пациенти.

- Червените кръвни клетки пренасят кислород до телесните органи и тъкани.

- Тромбоцитите подпомагат съсирването на кръвта и дават шанс на хората, болни от левкемия и други видове рак да живеят.

- Белите кръвни клетки са основната защита на тялото срещу инфекции.

- Деца, които се лекуват от рак, недоносените бебета и деца с кардиологични операции се нуждаят от кръвни съставки от донори от всички кръвни групи.

- Пациенти с анемии се нуждаят от кръвопреливане, за да се увеличи нивото на червените кръвни клетки в организма им, за да могат да оздравеят.

- Раково болни, трансплантирани пациенти, пациенти с травми и такива с предстоящи отворени – кардиологични операции може да се нуждаят от преливане на тромбоцити.

- Д-р Карл Ландщайнер пръв идентифицира основните човешки кръвни групи – А, В, АВ и 0 – през 1901 г.

- Кръвта представлява около 7% от тежестта на вашето тяло.

- Новородено бебе има около една чаша кръв в тялото си.

- Даряването на кръв няма да намали силата ви и няма опасност да се заразите с каквито и да било болести.

Коментирай