Здраве и красота

Първият стоматологичен преглед на детето

Кога се прави първият преглед?

29.05.2013г. / 15 10ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Често срещан въпрос е кога трябва да се направи първият стоматологичен преглед на детето. Добре е това да стане още при пробива на първите зъбки. Причините са няколко:

1. Може да се оцени дали пробивът се случва в срок;

2. Дават се инструкции как да се почистват зъбките и как да се грижите за устната кухина на вашето дете.

Свързани статии

След този преглед е добре веднъж на 6 месеца да се прави профилактичен преглед – освен да се следи състоянието на зъбите, растежа на челюстите и хигиената, по този начин детето свиква със стоматолога си, което позволява да не се поражда страх и неприязън.

При всяка визита трябва да се даде възможност на детето да се запознае със стоматологичния кабинет, инструментариума и стоматологичния екип. По този начин се намаляват до минимум страховите реакции.

Необходими са филми и видеоматериали, за да се изгради един приятен модел за стоматологично лечение у младите пациенти. В деня на посещението или в предишни визити, малкият пациент трябва да изгледа материала.

Когато има братя или сестри, които с радост сътрудничат при стоматологично лечение, то те могат да бъдат използвани като модел на поведение.

В първите посещения трябва да се започне лечението с интервенции и процедури, които не предизвикват страх у детето (например полиране на зъбите). Много е важно в края на посещението да се даде информация на детето какво ще се прави при следващото посещение. Така се предотвратява появата на страхови защитни реакции у детето.

Темпото на стоматологичните процедури трябва да е в зависимост от това как е настроен пациентът, така че нито да се избързва, нито да му доскучава.

Коментирай