Здраве и красота

Трикове за диетични и вкусни салати

Важно е какво и в какви количества добавяме към тях

31.05.2013г. / 10 44ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Салатите са вкусни, полезни и сезонът им вече е открит. Те са едно от оръжията в храненето, което помага да поддържаме добра фигура и здраве. Няма нищо по-хубаво да си направите салата с пресни зеленчуци по ваш вкус.

Но ако искаме да се разделим с някой и друг килограм или просто да задържим постигнатия вече резултат, трябва да знаем някои малки трикове около приготвянето на салати.

  • Зехтин, лимон и диетична сол

Овкусявайте салатите си със зехтин и лимон. Когато си поръчвате салата в заведение, избягвайте готовите дресинги, които ви предлагат. Зехтинът е богат на витамини A, D, E и K, лимонът има много витамин C. Използвайте така наречената диетична сол. Тя е с намалено съдържание на натрий, което няма да позволява да задържате и течности, за разлика от обикновената сол.

  • Нека бъде зелено!

Правете си салати, в които да смесвате айсберг, цикория, спанак. Те имат уникални хранителни вещества. Добавете към тях магданоз, босилек, копър, див лук. Всички тези зелени съставки са мощен антиоксидант и се грижат за изгарянето на калории.

  • Сирена и извара

Добавете към салатата сирене или извара. Нека те бъдат нискомаслени. Добавени в умерени количества, те ще ви помогнат да поддържате здравословно тегло и да изгорите излишните мазнини. Съдържат полезния за организма калций. Изберете между моцарела, пармезан, чедър или друго сирене по ваш вкус. При изварата също имате богат избор.

  • Полезни добавки

В зависимост от вашите предпочитания, може да добавите 100 г Пилешко месо, риба, кедрови ядки, ленено семе, черен боб. Тези добавки ще я направят още по-вкусна и плътна, което ще ви държи сити часове наред.

  • Плодове в салатата

За любителите на различните вкусове са плодовите добавки към салатите. Може да добавите няколко парченца ананас, който помага в изгарянето на мазнини, цитрусови плодове, ябълки. Те съдържат полезни витамини, минерали и фибри.

  • Ориз и киноа

Крутоните са вкусна добавка, но е добре да ги избягвате. Вместо тях добавете 50 г сварен кафяв, черен, червен ориз или киноа. Киноата има високи хранителни стойности и помага за намаляването на мазнините в тялото.

Снимка: Sxc.hu

Коментирай