Здраве и красота

Как да се справим със стомашните киселини

Д-р Павлов, гастроентеролог, отговаря на читателски въпроси

04.06.2013г. / 18 08ч.
Аз жената
Как да се справим със стомашните киселини

За разнообразните митове относно лечението на стомашните киселини и защо незнанието може да ни подведе в стремежа за по-бързо справяне с проблема, д-р Павлов, гастроентеролог в МБАЛ „Хаджи Димитър“, гр. Сливен, отговаря на въпросите на читатели.

1. От известно време след като се нахраня стомахът ми започва да се подува и усещам страшно неприятни киселини. Близки ме посъветваха да пия сода. Киселините обаче продължават. Как да се справя с тях?

Изявата на горепосочените оплаквания често са алармиращ симптом на сериозно заболяване. Самолечението не е препоръчително.

Содата за хляб има следното действие:

- Бързо неутрализира солната киселина чрез реакция на неутрализация. Не трябва да се забравя, че има краткотраен ефект.

- След първоначалната неутрализация следва свръхпродукция на солна киселина

- Образуваните мехурчета СО2, носят със себе си частици солна киселина които, попаднали в хранопровода поддържат заболяването

- Продължителната и регулярна употреба води до атрофия на стомашната лигавица, което отключва други по-сериозни заболявания.

Запомнете, че лечението на стомашните киселини е индивидуално, специфично и винаги се назначава от лекар.

2. Имам проблем със стомашните киселини. Ходих на лекар, който ми предписа лекарство, което да пия 1 месец. Лекарството подейства веднага и на третия ден престанах да го взимам. След 1 седмица обаче стомашните киселини отново се обадиха. Какво да правя?

Нелекуването и подценяването на проблема със стомашните киселини, както и непридържането към предписаната терапия, води до задълбочаване на проблема. Следването на продължителността на курса на лечение е много важно. Потискането и намаляването на клиничните изяви не е единствената цел на гастроентеролога. Важно е да се постигне пълно оздравяване.

Пациентът трябва да бъде предпазен от рецидиви и поява на усложнения, което налага и поддържащо лечение във времето.

Стомашните киселини са сериозен проблем, който налага стриктно спазване на предписаната терапия, като доза и продължителност.

3. Четох в интернет, че стомашните киселини всъщност можели да предизвикат доста сериозни усложнения, ако не се лекуват навреме. Вярно ли е това и трябва ли задължително да ходя на лекар?

Да, така е. Стомашните киселини като симптом не трябва да бъдат подценявани и е задължително да се посети гастроентеролог, за да бъде предписана правилната терапия за постигане целите на лечението и предотвратяване на усложнения.

Пациентите с нелекувани стомашни киселини са подложени на риск от редица усложнения като:

- Неерозивна рефлуксна болест

- Рефлукс езофагит

- Баретов хранопровод – Баретовият хранопровод е усложнение на хроничният гастроезофагеален рефлукс. Нормално лигавиците на хранопровода и стомаха се различават по своята структура, съответно и функция. Границата между тях се нарича Z линия. Тя се наблюдава ясно при ендоскопски оглед. Баретов хранопровод наричаме замяната на типичната за него лигавица, с такава, характерна за чревния тракт – т. н. интестинална метаплазия. Наличието на метаплазирала тъкан създава риск от развитието на злокачествен процес – аденокарцином

- Рак на хранопровода

Появата на усложненията е свързана с продължителността, честотата и тежестта на рефлуксните симптоми.

Не подценявайте проблема, навреме посетете лекар.

4. Често страдам от стомашни киселини. Болест ли е това, опасно ли е и какво да направя, за да се излекувам?

Стомашните киселини са важен симптом при няколко заболявания на горния отдел на гастроинтестиналния тракт: ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест), язвена болест, язвена болест при прием на НСПВС и др.

Най-често срещаната диагноза в клиничната практика е ГЕРБ, при това заболяване се доказва удължен контакт на лигавицата със стомашната киселина в долната част на хранопровода. Причините за това са:

- Нарушено „очистване“ на хранопровода от стомашен сок

- Нарушена функция на долен езофагиален сфинктер

- Забавено стомашно изпразване

- Повишено вътрекоремно налягане.

Моята препоръка е да посетите гастроентеролог, с когото да споделите оплакванията си, за да се постави точна диагноза и да се предпише подходящо лечение.

5. Какви храни трябва да избягвам, за да не се появяват стомашни киселини. От дълго време имам проблем и обикновено се появяват след хранене?

Диетичният режим, както и медикаментозното лечение вървят ръка за ръка.

Препоръките за полезни храни са:

- хляб- бял или тип „Добруджа“, никога пълнозърнест

- мляко и млечни продукти – прясно и кисело мляко, извара, сирене и кашкавал, могат да се консумират, но да се избягват меки сирена като камамбер, бри, рокфор и всички престояли продукти

- зеленчуци – картофи, карфиол, моркови, но сварени, не пържени. Да не се приемат краставици, домати, люти и пикантни салати, зеле и зелени салати.

- плодове – ябълки, круши(белени), всички печени и варени плодове. Да се избягват цитруси.

- месо – позволени са риба, агнешко, пилешко, пуешко, телешко и крехко свинско месо. Избягва се дивеч, пържено, консервирано, месо с пикантни и люти сосове и подправки.

- мазнини и олио – краве масло, зехтин и олио в суров вариант, не пържени.

- десерти – млечни кремове, мляко с ориз, бисквити и вафли, забранени са шоколадът и шоколадовите изделия.

- напитки – вода, чай, фрешове (не цитрусови). Вредни са кафето, газираните напитки и алкохолът.

Още няколко съвета:

- редуцирайте теглото си.

- спете на по-висока възглавница – 4-6 см.

- не носете тесни дрехи

- извършвайте леки физически активности.

6. От години страдам от стомашни киселини. Пробвала съм какво ли не! Има ли някакъв продукт, който може да ми препоръчате!

Самолечението, консултациите в аптеките или дистанционното изписване на медикаменти не е правилният и сериозен подход за лечение на стомашни киселини.

В момента на фармацевтичния пазар има много лекарства за справяне с проблема.

Трябва да знаете, че не всички са еднакви.

Препоръките са да се използват съвременни средства, а това са така наречените инхибитори на протонната помпа, които също са много видове.

Когато посетите избрания от вас гастроентеролог, той ще избере най-добрия медикамент от тази група, с който ще постигне целите на лечението на вашия проблем, а именно:

- Облекчаване на симптомите

– Заздравяване на лигавицата

- Поддържане на заздравяването

- Профилактика на усложненията.

7. На баща ми му откриха рефлукс -езофагит. Той имаше проблем със стомашните киселини от години. Лекарят му казал, че ако е бил предприел лечение навреме е можело да не се стига дотук. Вярно ли е това?

Да, лекарят е прав. Много хора подценяват стомашните киселини като алармиращ симптом на заболяване.

Симптомите на Рефлуксната болест при пациенти със или без рефлукс-езофагит се припокриват, те са: парене, болка в горната част на стомаха, оригвания, хълцане, гадене, подуване и коремна болка.

Отлагането на посещението при лекар и неглижирането на оплакванията водят до прогресиране на симптомите и появата на усложнения.

Моят професионален съвет е – всеки пациент, който има стомашни киселини, независимо от честотата и интензивността им, да потърси лекарска помощ. Така ще се избегне задълбочаването на симптомите и с помощта на съвременното медикаментозно лечение няма да се стига до тежки и необратими усложнения.

Научете повече на www.NEXILINI.bg!