Здраве и красота

Горски плодове, които се грижат за здравето на женското сърце

Акай бери, вкусен и полезен за сърцето

03.06.2013г. / 17 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Сърцето е онзи орган, с който обичаме и страдаме. Той е този приятел, който никога не спира да работи, нито почива по време на сън, както например мозъкът.

Скорошни проучвания, публикувани в списание Circulation, показват ползите от горските плодове за женското сърце. Ежедневната консумация дори на малки количества от тях, подобрява дейността на сърцето, грижи се за кръвното и намалява риска от сърдечен удар. Хубаво е, че през цялата година можем да си ги купуваме, в пресен или замразен вид.

  • Акай бери

Това са плодове, които растат в дъждовните гори на Амазония. Мощен антиоксидант. Съдържат много витамин C, фибри, желязо, калций.

  • Къпини

Къпините са богати на полифеноли и способстват за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, както и на рак. Съдържат големи количества влакна в сравнение с други видове плодове. В една купичка има около 7 грама фибри. Богати са на витамин C.

 

  • Боровинки

Те са изключително добра храна, която подобрява паметта. Богати са на съединения, които разширяват артериите и така подпомагат доброто кръвообращение. Боровинките са мощни антиоксиданти, добър източник на витамин C и фибри. Тези техни хранителни качества намаляват риска от сърдечен удар.

 

  • Малини

Богати са на полифеноли, които помагат да се намали риска от болести на сърцето. Богати са на манган и витамин C.

  • Червени боровинки

Те са мощен антиоксидант. Добър източник са на омега-3 мастни киселини. Предпазват и помагат на сърцето, когато страда от сърдечни болести. Намаляват нивата на лошия холестерол.

  • Ягоди

Ягодите са изключително полезни за сърцето, източник са на фолиева киселина, която, освен че предотвратява спина бифида, се грижи и за сърцето.

Снимки: 1. Reuters, 2. Sxc.hu

Коментирай