Здраве и красота

Ползите от почистването на зъбите с конец за общото здраве

Неправилното почистване на зъбите може да доведе до прогресиране на диабета, както и да ускори други неблагоприятни процеси в организма

19.06.2013г. / 12 01ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Използването на конец за почистване на зъби е важно не само за доброто здраве на устната ви кухина, но също така и за общото ви здравословно състояние. Според проучване за дълголетието на Харвардския университет, проведено през 2002 г., правилното почистване на зъбите с конец е един от важните фактори за дълъг и пълноценен живот. Когато почиствате зъбите си с конец, премахвате не само остатъците от храна между тях, но и голямо количество бактерии. С премахването на бактериите се намалява рискът от развитие на сериозни заболявания като гингивит и пародонтит. Тези заболявания имат сериозен ефект върху общото състояние на организма. Изследвания от последните години посочват пародонтита като един от важните фактори за развитие на редица заболявания:

  • Сърдечни заболявания

При хора, страдащи от пародонтит, рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания се увеличава със 72%. Бактериите, които остават за дълго между зъбите и са в контакт с венците, причиняват възпаление и кървене. При кървенето тези бактерии попадат в кръвообращението и по този начин влияят с хронично дразнене върху сърцето и кръвоносните съдове.

  • Заболявания на дихателната система

Повечето хора свързват устната кухина само с храненето, но устата е и един от входовете на дихателната ви система. Когато бактериите в устата не се почистват дълго време и са в голямо количество, част от тях се вдишват и попадат в дихателната ви система. Това може да доведе до развитието на пневмония, бронхит и други респираторни заболявания.

  • Диабет

Според Американската диабетична асоциация, болестите на венците са причина за по-трудното контролиране на диабета. Попадналите в кръвта бактерии повлияват контрола върху нивата на глюкозата, като по този начин допринасят за по-бързата прогресия на болестта.

Ако ви се струва, че зъболекарят, при когото ходите ви натяква за ползването на конци за зъби, знайте, че този зъболекар си разбира от работата, интересува се от най-новите проучвания и новини в неговата област и го прави само за ваше добро, и за свое, разбира се, защото най-добрата реклама за него са пациентите му със здрави зъби и добра устна хигиена. Когато почиствате зъбите си с конец, премахвате бактериите, които се намират между зъбите и под нивото на венеца. Това са вредни бактерии, които причиняват гингивит, пародонтит с всички изброени по-горе рискове за общото ви здравословно състояние. Включването на почистването на зъбите с конец към ежедневните ви орално-хигиенни навици, не само ще запази здравето в устата ви, но ще е полезно за цялото ви тяло.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати