Здраве и красота

Домати за вечно млада кожа

Изграждат естествена защита срещу ултравиолетовите лъчи

03.07.2013г. / 08 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Доматите са изключително полезни, не само защото съдържат важни витамини и са подходящи за нашата диета. Те са богати на ликопен, каротеноиден пигмент, който се съдържа и в други плодове като диня, червен грейпфрут.

Той неутрализира свободните радикали и по този начин забавя стареенето на кожата, а също така я предпазва при продължително излагане на вредните слънчеви лъчи

Любопитно изследване доказва, че хора, които са консумирали около 60 грама доматено пюре на ден в продължение на три месеца, са подобрили защитата на кожата си срещу ултравиолетовите лъчи.

Редовното хапване на домати подпомага образуването на колаген, отговорен за еластичността на кожата. Ето защо трябва по-често да ядем от тях и да ги прилагаме директно върху кожата под формата на маска за лице.

Запишете си тези домашни рецепти, с които да подмладите кожата си, да премахнете нежеланите петънца по нея и да освежите тена й.

Ако имате алергия към домати, тези маски не са подходящи за вас!

В кухненски робот смелете половин домат. От полученото пюре ще ви трябва една супена лъжица. Към него добавете една чаена лъжичка мед и една чаена лъжичка кисело мляко. Всички съставки се смесват старателно и се нанасят върху почистеното лице и шията за около 20 минути. Изплакнете с хладка вода и нанесете овлажняващ крем.

Маска номер 2
Необходими съставки:

  • 1/4 домат, обелен и без семки
  • 3 супени лъжици кисело мляко
  • 1 чаена лъжичка обелена и настъргана краставица
  • 1 чаена лъжичка гел от алое вера
  • 3 супени лъжици фино смлени овесени ядки

Всички съставки се смесват старателно и се нанасят върху лицето и шията за около 15 минути. След това изплакнете и нанесете подходящ крем.

Коментирай