Здраве и красота

Храни, които облекчават симптомите на ПМС

Да направим дните преди месечния цикъл по-леки

08.07.2013г. / 14 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Предменструалният синдром е онзи период преди месечния цикъл, в който повечето дами се оплакват от подут корем, болезнени и подути гърди, раздразнителност, главоболие. Според статистиките всяка трета жена страда от този синдром.

Това не бива да ни плаши. С помощта на определени храни, бихме могли да намалим значително това ежемесечно неразположение. Кои са те ?

  • Млечни продукти, калций и витамин D

Резултати от дългосрочно проучване на повече от 3000 жени показват, че дамите, които пият четири чаши нискомаслено или обезмаслено мляко ( както и консумацията на други нискомаслени продукти) са имали с 40% по-малък риск от развитието на ПМС, в сравнение с другите, консумирали само по една чаша на седмица.

Добре е да приемаме 1000-1200 милиграма калций и 400 IU* витамин D дневно, което е равно на четири чаши нискомаслено или обезмаслено мляко.

  • Спанак, соя, зърнени храни

Всички тези храни са богати на магнезий. Препоръчителното дневно количество е 320 милиграма магнезий на ден. Например, една чаша сварен спанак съдържа около 157 милиграма, чаша соя съдържа около 148 милиграма, чаша пълнозърнесто брашно има около 166 милиграма магнезий.

  • Храни, богати на желязо

След месечния цикъл трябва да добавим повече желязо към хранителния режим, който спазваме. Хапвайте крехко червено месо, стриди. Те са чудесен източник на желязо, но не прекалявайте с тяхната консумация.

Яденето на твърде много червено месо може да увеличи риска от ендометриоза. Болезнено състояние, при което тъкан на матката се установява извън нея, в други области на таза, като яйчниците и фалопиевите тръби.

  • Ленено семе

Лененото семе и соята са богати на фитоестрогени. Растителни химикали, които имитират естроген, който може да помогне за балансирането на хормоните по време на цикъл.

*1 мкг холекалциферол = 40 международни единици (international unit) IU витамин D

Коментирай