Здраве и красота

Загубата на зъби влияе върху паметта

По-малко зъби=лоша памет

12.08.2013г. / 13 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Многократно сме обръщали внимание на устната хигиена и здраве и ще продължаваме да го правим, особено след последните данни от изследване,  направено в тази посока.

Учени са установили, че е възможно да има връзка между наличието на естествените зъби и конгнитивната функция.

Въпреки, че причината за връзката не е напълно ясна, наличието на по-малко зъби може да се разглежда като рисков фактор за проблеми с паметта, особено за хората в напреднала възраст. Изследването е било публикувано в списание European Journal of Oral Sciences. Изследвани са били хора на възраст от 55 години нагоре и тестовете показали, че тези, които имат по-малко естествени зъби в устата си, са показали по-ниски резултати на тестовете за запаметяване.

Изследванията са били направени, както върху хора, така и при животни.

При тестовете с плъхове е установено, че тези, които имат по-малко зъби, имат по-висока загуба на неврони, както и повече щети на хипокампуса - част от мозъка, участващ в образуването на паметта. Намаляването на зъбите от своя страна намалява сензорните сигнали, които те изпращат към мозъка, засягайки неговите функции включително и паметта, споделят учените. 

Зъбите изпращат сигнали към мозъка чрез нерв, който е отговорен за усещането в лицето и за моторните функции, като захапването и дъвченето. Протезите, които се налагат да носят повечето възрастни им помагат, да се хранят нормално, но липсата на нервите и сухожилията, които поддържат естествените зъби на челюстта води до намалена сетивност.

Също така инфекциите на венците могат да доведат не само до загубата на зъби, но и може да предизвикат възпаление, което да доведе до невронална смърт и загуба на паметта. Съветите на учените е тези хора, които има значително по-малък брой зъби в устата си да стимулират функцията на мозъка чрез консумирането на полезни храни. Алкохолът и тютюнопушенето също оказват влияние върху способността на паметта.

Затова грижете се добре за здравето на зъбите и венците. То е важно не само, за да имате красива усмивка и свеж дъх, но и за да водите един нормален начин на живот и да имате добра памет. 

Коментирай